elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les pescadores de Burriana reivindiquen el seu paper en el sector pesquer

Les pescadores de Burriana reivindiquen el seu paper en el sector pesquer
  • Amb una xarrada i exposició de l'Associació de Dons de la Mar de Gandia en el marc del 8M

MÉS FOTOS
Les pescadores de Burriana reivindiquen el seu paper en el sector pesquer - (foto 2)

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, el regidor de Pesca, Vicent Aparisi, i el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, assistiran a la xarrada sobre ‘El treball de les dones en el sector pesquer’ per part de l'Associació de Dones de la Mar de Gandia (ADOMAR), amb l'objectiu de “visibilitzar el seu treball i donar suport a les seues reivindicacions laborals”.

La xarrada, que tindrà lloc demà divendres, 28 de febrer, a les 19h a la Centre Municipal de Cultura la Mercè, està emmarcada dins de la programació del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i compta amb el suport i l’assessorament de l'Agència d'Igualtat Municipal des de la qual se'ls ha facilitat tot el possible l'altaveu per a fer arribar les seues reivindicacions.

En la taula intervindrà la patrona de pesca de Burriana Elisabet Gascó i, posteriorment, s'inaugurarà l'exposició de pintura i fotografia ‘Dones entre aigües i fils’ a càrrec també d'ADOMAR. La mostra romandrà oberta en el claustre de la Centre Municipal de Cultura la Mercè fins a l'últim cap de setmana de març.

El Secretari Autonòmic de Labora, Enric Nomdedéu, ha disculpat la seua absència, no obstant això, ha emplaçat l'entitat a una reunió el pròxim dia 4 per a poder conèixer les seues reivindicacions de primera mà.

La regidora d'Igualtat ha explicat que diverses dones de Burriana, al costat d'altres de diferents localitats de la Comunitat Valenciana, formen part del col·lectiu Adomar que lluita pels drets laborals de la dona en el mar i per ampliar la seua visibilitat en la societat i, alhora, reivindiquen el reconeixement laboral i la formació.

Un pla d'estudis o catàleg formatiu autonòmic que permeta certificar uns oficis que malgrat ser 'ancestrals' no estan catalogats i, al mateix temps, els permeta donar-se d'alta i asseguren el relleu generacional que ara no troben. Reivindicacions, a més, ja reconegudes en altres territoris del nostre país.

Maria Romero ha manifestat que el paper de les dones en el mar va més enllà de la pesca, “són un exemple de lluita i feminisme que a més garanteix la sostenibilitat”, i Vicent Aparisi ha assegurat que l'Ajuntament de Burriana dóna suport a les reivindicacions laborals de les dones que dediquen la seua vida laboral a tasques relacionades amb la pesca i que, entre altres temes, reclamen que se les incloga en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar”.

Pescadores, poseres i xarcieres

El treball de la dona en la mar tradicionalment és com a poseres o xarcieres, i en molt menor mesura, quasi anecdòtica de fet, també pescadores i només aquest últim està reconegut com una ocupació i qualsevol persona que es dedique a aquestes pràctiques pot registrar-se en l'Institut Social de la Marina i iniciar la seua cotització i aportacions al sistema. No obstant això, tant les poseres com les xarcieres no poden donar-se d'alta en cap institució, no existeixen com a oficis. “Això és una de les qüestions que demanden, -ha precisat Romero-, que la Generalitat Valenciana les tipifique com a ocupacions i totes tinguen els mateixos drets”.

Les poseres són les encarregades de rebre el peix que arriba de la mar, vendre'l i portar la comptabilitat, entre altres labors, mentre que les xarcieres reparen i cuiden les xarxes en el port.

Sobre aquest tema, la regidora d'Igualtat ha evidenciat que el paper que realitzen les dones en la mar ha sigut durant anys “invisible”, i ha lamentat que elles realitzen jornades laborals de més de 12 hores diàries, però “el seu treball no estiga reconegut per cap organisme oficial i això implica que malgrat dedicar tota la seua vida a aquest treball mai percebran una pensió de jubilació”.

En aquesta línia, Maria Romero i Vicent Aparisi, han recordat que Burriana ja va mostrar públicament l'any passat el suport i reconeixement del paper històric de la dona dins del món de la pesca, en una declaració institucional que el Ple corresponent al mes d'abril va aprovar de forma unànime. Una declaració institucional que pretenia “aconseguir l'equilibri de gènere en el sector pesquer i igualtat d'oportunitats per al seu capital humà, mitjançant cinc mesures concretes”.

8 de Març

Finalment, Maria Romero ha explicat que enguany la programació al voltant del 8 de març a Burriana té com a fil conductor la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes i poder abordar els estereotips de les opcions educatives i professionals” i, d'aquesta forma, “promoure la igualtat de gènere en l'educació, la formació i l'orientació professional”.

Pujar