elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El negoci de la taronja a Borriana, en hores baixes

El negoci de la taronja a Borriana, en hores baixes
  • L'augment de les importacions de cítrics sud-africans redueix les exportacions de les taronges espanyoles a altres països europeus

MÉS FOTOS
El negoci de la taronja a Borriana, en hores baixes - (foto 2)

Els agricultors de la Comunitat Valenciana denuncien la crescuda de la importació de la taronja sud-africana, i Burriana és una de les localitats afectades a causa del seu gran negoci de la taronja. Les queixes han tingut el seu punt àlgid aquesta campanya, quan les importacions de Sud-àfrica han augmentat a 2 milions de tones. Així ho ha afirmat l'edil d'agricultura de Borriana, Vicent Josep García, que admet haver rebut queixes per part dels agricultors borrianencs.

El creixement de les importacions d'aquest país ha sigut molt ràpid, ja que en tan sol 6 anys han multiplicat les seues importacions d'1,5 a 2 milions de tones. Les varietats que s'importen i que, per tant, influeixen en la reducció de les exportacions de la Comunitat Valenciana i borrianenques són les varietats tardanes de taronges i de mandarines. D'aquesta manera, aquestes varietats conviuen en el mercat europeu amb les návels primerenques i clementines precoces de la nostra terra.

No obstant açò, el regidor d'agricultura compara ambdues taronges i manifesta que, a pesar que la taronja sud-africana siga més barata, la de Borriana, augmenta en qualitat. Sobre el vertader impacte de les importacions de la taronja sud-africana, no podran tenir-se dades concises fins al final de la campanya.

Així i tot, els que veritablement noten la diferència en el negoci pel que fa a altres anys són els que es dediquen a la citricultura. La seua mobilització ja ha començat i el dimarts que ve convoquen una manifestació en la plaça enfront de l'Ajuntament de Burriana per a defensar la citricultura valenciana. No solament a Burriana, sinó també en localitats com a Nules, la Vilavella, Vila-real, Castelló de la Plana, Onda, Almassora, Moncofa, La Llosa, Almerara, Xilxes, La Vall d’Uixò, Artana i Les Alqueríes. Totes elles són convocades conjuntament entre els Ajuntaments, la Unió de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, Associació Local de Llauradors de Nules, Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars i Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló.

Segons Vicente Bordils, president del Comitè de Gestió de Cítrics, els motius pels quals la campanya 2018/2019 ha tingut una difícil arrencada en la nostra comunitat tenen a veure amb diversos factors. Entre ells destaca el retard en la maduració de les varietats precoces de satsuma i clementina valenciana en dues i tres setmanes, el baix calibre en algunes zones de producció, l'absència de fred, la successió de pluges torrencials en les zones de producció i les protestes a França per la pujada de preu dels carburants que han derivat en el col·lapse dels camions en les autopistes i carreteres nacionals. No obstant açò, declara aquests factors com a “conjunturals, climatològics i fisiològics”.

Amb tot, la venda de cítrics d'estiu en la Unió Europea procedents de Sud-àfrica, no es tracta d'un factor conjuntural. El seu ritme de creixement accelerat es pot demostrar amb dades: mentre que per a aconseguir les seues primeres 500.000 tones d'exportació a països europeus va tardar 60 anys, una vegada va aconseguir l'exportació d'1,5 milions de tones, aconseguir els 2 milions de tones d'aquesta campanya, únicament li ha costat 6 anys. A més, es preveu que, amb aquest ritme accelerat de producció i exportació, per a aconseguir 500.000 tones més exportades i posicionar-se en 2,5 milions, tardaran solament 3 anys.

comentaris 2 comentaris
JPE
JPE
14/12/2018 01:12
Quien es el importador?

Vale, nuestars naranjas son mucho mejores, llevan mas controles sanitarios, etc. etc, pero yo pregunto ¿Quién es el que las importa desde Suráfrica?

Pujar