elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat

Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat
  • Antonio Montoya, pilot burrianense, al costat de la seua dona impulsen un projecte per a fomentar la inclusió en el món del motor

El pilot burrianense Antonio Montoya ha posat en marxa Handy Riders School, la primera escola de motociclisme adaptada per a persones amb discapacitat física en la zona.

La iniciativa ofereix a persones amb limitacions fonamentals, com a amputacions o lesions medul·lars entre altres, l'oportunitat d'aprendre a conduir una moto i desenvolupar les seues habilitats al volant.

A l'escola, les limitacions físiques no són un obstacle per a gaudir de la passió que els participants tenen per les motos. “L'escola és la presa de contacte perfecta per a aprendre i demostrar que som igual que qualsevol pilot” afirma Antonio Montoya, fundador i monitor de Handy Riders School.

Durant els cursos, els alumnes reben una formació personalitzada i adaptada, amb l'ajuda de monitors i motos equipades amb dispositius que faciliten la conducció. A més, l'escola compta amb el suport de pilots professionals amb discapacitat. A part de Montoya, han tingut com a ajudants als pilots Handy Alex Carrato, amputat femoral, Juan Manuel Ortiz, amb plexe braquial, o amb José Calderón, amb un braç amputat que és una futura incorporació al campionat. Tots ells han compartit la seua experiència i serveixen d'inspiració per als alumnes.
"Estic molt agraït a Jorge Martínez Aspar i tots els que componen el circuit de Aspar i a la Federació Valenciana de Motociclisme pel seu suport incondicional a aquest projecte", afirma Montoya. "Sense ells aquest projecte no podria ser possible”.

Cursos realitzats en la Handy Riders School

El passat 22 de setembre es va celebrar el primer curs d'iniciació, on els alumnes van poder prendre contacte amb les motos adaptades i realitzar les seues primeres pràctiques en pista del circuit de Aspar.

Van participar diversos alumnes amb amputacions, lesions medul·lars i altres discapacitats físiques, als quals se'ls va acompanyar de forma personalitzada en cada pas del procés.

El primer a pujar a la moto va ser Alex Pardo, amb lesió medul·lar. Amb ell van començar amb una moto adaptada, que té uns braços telescòpics amb rodes perquè puga mantindre's fins a aconseguir equilibrar-se i estar preparat per a entrar en la pista.

També van participar María Gómez, Mario Alfredo i Javier Cortes, tots amb amputació tibial (per davall del genoll). En aquest cas, el que necessitaven era agafar confiança amb la moto adaptada a ells.

Durant el matí tots van aconseguir el seu objectiu i van acabar preparats per a entrar en el circuit a la vesprada, amb l'ajuda dels monitors i pilots Handy que van col·laborar com a ajudants. A més, van comptar amb un altre alumne, Álvaro Torres, un xic amb paràlisi cerebral al qual li encanten les motos i que té el somni de poder arribar a conduir una ell només.

A la vesprada, tots van entrar al circuit acompanyats per monitors i després del treball de tot el dia, a última hora ja podien conduir la moto ells mateixos, completament sols. Per a finalitzar el primer curs, cadascun dels iniciats va rebre un diploma, de la mà d'Estoc Extreme i la Federació Valenciana de Motociclisme.

El 16 de desembre es va dur a terme el segon curs, centrat en la tecnificació dels pilots. En ell, els alumnes van poder posar en pràctica l'aprés en la primera sessió i millorar les seues habilitats sobre la pista.

En primer lloc, van acabar d'adaptar peces, pròtesis i altres en les motos i pilots perquè entraren assegurances en la pista.
Per a ells va ser un dia molt especial: “els alumnes estaven molt contents i alhora nerviosos per eixir a la pista”, assegura Montoya. A més, alguns entrarien amb la seua pròpia moto nova amb la qual competiran al costat d'ells, en comptes d'utilitzar les de l'escola.
“Quan eixim a la pista les seues cares ho deien tot, ja no pensaves en limitacions ni en les seues discapacitats; tenien ganes d'aprendre i demostrar que som igual que qualsevol pilot”, detalla el fundador.

Amb el pas del dia, es va notar la seua evolució i tot el que van anar aprenent, en cada eixida els explicaven cada passe a seguir detalladament a cadascun d'ells, que, tal com ens compta Montoya, estaven molt motivats i emocionats. “Després d'una eixida, comptaven molt contents el que havien viscut, estem molt contents i agraïts per tot el que podem fer per ells, que senten que poden aconseguir-ho i veure com sí que han arribat a aconseguir-ho canviant així el concepte de les seues limitacions”, conclou.

Handy Riders School és molt més que una escola de conducció, aquesta innovadora iniciativa aspira a obrir les portes del motociclisme a més persones amb limitacions físiques, promovent la inclusió i el desenvolupament de talents en l'esport. És un projecte que busca trencar barreres i demostrar que l'esport és per a tots.

MÉS FOTOS
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 2)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 3)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 4)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 5)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 6)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 7)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 8)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 9)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 10)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 11)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 12)
Naix Handy Riders School: una escola de motociclisme per a pilots amb discapacitat - (foto 13)
Pujar