El Mercat Municipal tancarà durant l'estiu per obres en el sostre
Alguns comerciants demanen que se'ls resitue durant aqueix temps en un local alternatiu, que l'Ajuntament no ha desvetlat encara
El Mercat Municipal tancarà durant els mesos d'estiu, juliol i agost, per a canviar la coberta. És una obra necessària, en açò coincideixen tant l'Ajuntament com els comerciants, encara que no ho fan tant en les formes, i d'ací el conflicte que ha sorgit entre ambdues parts. La temporada estival és la millor per a escometre el canvi de la coberta, tal com explica la regidora de Comerç, María Romero, en declaracions a elperiodic.com: "Causem menys molèsties als veïns ja que molts es van fora durant aquests dies; climàticament és millor perquè es tracta de canviar tot el sostre; i els comerciants ens van proposar aquestes dates per a realitzar l'obra".
Alternatives al tancament temporal
L'obra coincidiria, a més, amb el final de la concessió, que expira per als comerciants el juny. L'Ajuntament vol aprofitar aquesta circumstància i prorrogar la renovació una vegada acaben les obres: "No té sentit que se'ls renove si no van a poder treballar", apunta l'edil.
Però alguns comerciants no volen estar dos mesos sense treballar i demanen que se'ls done una alternativa. En una reunió celebrada dijous passat van proposar posar una carpa temporal, alguna cosa que descarten des de l'Ajuntament: "Açò és inviable econòmica i tècnicament perquè cal posar 52 escomeses de llum i aigua, instal·lar la carpa, espais per a les parades, seguretat específica, neteja concreta.... i tot açò de forma temporal pel que la inversió no té sentit", detalla Romero.
La regidoria està estudiant traslladar de forma temporal els llocs del mercat en un altre local gran -no concreta ubicació ja que es tracta d'un projecte- però des de Comerç apunten als inconvenients que açò suposaria ja que és una altra zona de la ciutat, on hi ha diversos supermercats.
Coberta de fibrociment
Pròximament es traurà l'obra a del sostre licitació, que tindrà un cost de 150.000 euros i estaran finançats la meitat pels fons europeus. Es tracta d'una reforma urgent ja que el sostre és de fibrociment i, encara que no hi hauria problemes si no es manipulara, aquest no és el cas tal com explica l'edil. "S'està treballant en la zona perquè la climatització és deficitària i hi ha goteres. Fins ara s'estaven tapant amb poliuretà però cada cert temps cal tornar a intervenir ja que es desfà i cau per les canalitzacions, amb el sobrecost que açò comporta. És el peix que es mossega la cua", lamenta María Romero.
Un mercat amb moltes possibilitats
Des de l'Ajuntament van més enllà i es plantegen un projecte integral que transforme per complet el concepte de mercat tradicional. "Creiem que té un potencial social, cultural i turístic molt bé ja que revitalitza el centre, és una alternativa d'oci i una oferta única en la província".
Mostra d'açò ho veiem en alguns llocs que en els últims temps s'han transformat en el que es denomina com gastrobars, que ofereixen el producte cuinat al moment. Açò planteja buits legals, tal com reconeix l'edil responsable: "L'ordenança actual està desactualitzada perquè està pensada per a un servei de mercat tradicional, amb les vendes de matí i vesprada però no contemplant l'horari de finalització de setmana o nocturn; com tampoc que hagen bars ocupant passadissos, magatzems més grans, neteja adaptada a aquestes noves necessitats...".
Una inseguretat jurídica que es pretén acabar amb una nova ordenança. De fet, l'àrea de Comerç està ja treballant amb la de Transparència per a enquestar als venedors, reunir-nos amb ells i preparar una nova legislació sobre aquest tema: "M'agradaria que quan els comerciants tornen a iniciar la seua activitat tinguen ja l'ordenança davant", mostra esperançada María Romero.