L’IES Jaume I de Borriana organitza una observació astronòmica
El Departament de Matemàtiques de l’IES Jaume I de Borriana ha organitzat una jornada per a observar i descobrir els objectes del firmament. L’activitat, que s’inscriu dins de l’assignatura d’ampliació de les matemàtiques, ha tingut lloc el dia 28 de febrer a les 18.30 al pati de l’institut i ha estat oberta tant a l’alumnat del centre com al públic general.
El professor i astrònom Jordi Peris ha sigut l’encarregat de fer els aclariments apropiats i guiar els assistents en l’observació del cel. De la mà de Peris, els presents han aprés l’ús d’aplicacions de mòbil per a buscar cossos celestes i les classes i el funcionament dels telescopis.
El públic ha tingut l’oportunitat de contemplar a través d’un telescopi el planeta Júpiter amb les quatre llunes cabdals, els anomenats satèl·lits galileans ̶ Ganimedes, Cal·listo, Ió i Europa. A ull nu han conegut la constel·lació d’Orió amb les dos estreles més brillants ̶ Rigel i Betelgeuse̶ i l’Hexàgon hivernal, un asterisme format per les estreles Rigel, Aldebaran, Capella, Pòl·lux, Proció i Sírius.
Des del pati de l’institut, els presents han descobert les constel·lacions circumpolars ̶ aquelles que es troben a l’entorn de l’estrela Polar i que es veuen durant tot l’any, com l’Ossa Major i l’Ossa Menor̶ i les constel·lacions d’hivern ̶ aquelles que només es veuen en eixa època de l’any, com Orió, Taure, els Bessons, el Cotxer i el Ca Menor.