elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equipo Realidad centra les Jornades Memorial Democràtic 2021

L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equipo Realidad centra les Jornades Memorial Democràtic 2021
  • L’exposició pictòrica es podrà visitar del 9 d’abril al 23 de maig

  • La projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, el 7 d’abril serà un altre dels actes

MÉS FOTOS
L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equipo Realidad centra les Jornades Memorial Democràtic 2021 - (foto 2)

L’Ajuntament de Burriana ha reubicat els actes programats per al Memorial Democràtic que es van haver d’ajornar a causa de les mesures sanitàries. El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que "l'any passat es van suspendre les jornades a causa de la situació sanitària, i encara que aquest any les hem ajornades, pensem que és d'obligat compliment seguir amb la seua celebració".

Una de les quals serà l'exposició Hazañas Bélicas de l’Equipo Realidad, que tindrà lloc la sala d'exposicions del CMC la Mercè. “Es tracta d’una oportunitat única per a poder gaudir d'una exposició d'aquest nivell a la nostra ciutat”, ha explicat el regidor de l'àrea.

La sèrie Hazañas Bélicas abasta els anys des de 1973 fins a 1976, en els quals l’Equipo Realidad aplica el filtre de la "memòria no viscuda" i és l'única sèrie pictòrica que resumeix tota la seua trajectòria i la seua activitat plàstica. El grup artístic assumeix que la idea que tenen de la guerra és indirecta, ja que treballen sobre fotografies que han sobreviscut als fets esdevinguts. En certa mesura mostren alguna cosa prohibida: la memòria dels vençuts, a cavall entre la memòria personal (familiar) i la memòria transferida (imatges).

La sèrie Hazañas Bélicas consta de 58 quadres pintats a l'oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies. El divendres dia 9 d’abril a les 19 hores tindrà lloc l’obertura de l’exposició a la sala d’exposicions del CMC la Mercè.

L’Equipo Realidad

Equipo Realidad va ser un grup d'artistes plàstics format per Joan Cardells (València, 1948-2019) i Jorge Ballester (València, 1941- 2014). S'inicià en 1966 i es va mantindre actiu fins a 1976, després de l'inici de la Transició espanyola. Van formar part del corrent valencià Crònica de la Realitat, un moviment de figuració crítica d'estètica pop que es va desenvolupar en els anys seixanta.

La seua trajectòria artística va destacar pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l'Espanya predemocràtica. En les seues obres es tractaven temes com el consumisme, l'opressió política, els falsos convencionalismes dels mass media, la funció de l'art o el paper de la dona en la societat. Tot això representat amb una important càrrega satírica i de denúncia al règim franquista i amb una visió antimercat, ja que la seua meta no era el reconeixement del públic. El distintiu a l'hora de fer l’obra sempre va ser "El que ens interessa no és la realitat sinó la seua imatge". Van realitzar més de 100 exposicions, tant col·lectives com individuals. La majoria d'obres exposades estan a Espanya, destaquen les que pertanyen al fons del Museu Reina Sofia i la important col·lecció de quadres que posseeix l'IVAM, a més de museus internacionals i col·leccions particulars. L’exposició estarà oberta fins al 23 de maig.

Mientras dure la guerra

Per una altra banda, la projecció de la pel·lícula Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar, tindrà lloc el pròxim dimecres dia 7 d’abril a les 19 hores al Teatre Payà. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.

Centrada en l’estiu de 1936, tracta els anys que el cèlebre escriptor Miguel de Unamuno decideix donar suport públicament a la revolta militar que promet portar ordre a la convulsa situació de país. La pel·lícula d’Alejandro Amenábar va ser guardonada amb cinc premis Goya, entre els quals destaca el de millor actor de repartiment per a Eduard Fernández.

Pujar