L'antiga ciutat emmurallada de Borriana inspira el tapís de les Falles 2022
El tapís s'ha cobert amb un plàstic per a evitar possibles desperfectes davant la previsió de pluges
Borriana ja llueix el tradicional tapís de Falles a la plaça Major. L'Ajuntament ha completat aquest divendres la instal·lació de l'obra en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia en la façana de la basílica d'El Salvador, el lloc on culminarà l'ofrena del col·lectiu faller dissabte que ve 19 de març.
En aquesta ocasió, com han explicat la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, i el president de Federació de Falles, Salvador Doménech, “el magnífic tapís dissenyat per l'artista Juan Dualde està inspirat en l'antiga ciutat emmurallada de Borriana”, i han precisat que s'ha optat per cobrir amb un plàstic el “valuós treball artesanal” per a evitar desperfectes davant la previsió de pluges per a aquests dies.
El personal de Via Pública ha treballat durant aquesta setmana en la col·locació de l'estructura per a poder hissar aquest matí la imatge al·legòrica dissenyada per l’artista Juan Dualde, autor de 32 tapissos al llarg de la seua carrera, que novament ha sigut confeccionada amb la tradicional tècnica del paper de seda.
El tapís, amb la patrona de la ciutat com a protagonista, té unes mesures de 9 metres d'alçària i 7 d'amplària, i presidirà els actes del lliurament dels premis de les falles el dia 16 de vesprada i l'ofrena el dia de Sant Josep.
El tapís és una tradició que es remunta a l'any 1960, a proposta de Ramon Boix, president llavors de Junta Local Fallera, amb la idea de crear un ambient més espectacular per a l'acte de l'ofrena de flors que es realitzava a l'interior de l'església de Sant Josep, en els Carmelites.
El primer encàrrec va recaure en l'artista Joaquín Ortells, el tapís del qual seria instal·lat en la façana lateral dels Carmelites. Les dimensions i la línia temàtica d'aquell primer tapís han marcat tots els posteriors, amb la imatge de la patrona de la ciutat com a imatge central i receptora a partir d'aquell moment de les ofrenes florals de tota la comunitat fallera.
A l'any següent, en 1961, davant l'èxit de la iniciativa, el tapís va ser instal·lat a la façana de l’església d'El Salvador, on s'ha emplaçat fins a l'actualitat.