elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament se suma a la celebració del Dia Mundial de la Salut mental d'Afdem Borriana

L'Ajuntament se suma a la celebració del Dia Mundial de la Salut mental d'Afdem Borriana
  • L'alcaldessa, Maria Josep Safont, demana la implicació ciutadana per a combatre l'estigma de les malalties mentals

L'Ajuntament de Borriana s'ha sumat a la celebració avui, dia 10 d'octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental. L'alcaldessa, Maria Josep Safont, acompanyada d'altres membres de la corporació municipal han visitat la taula informativa que l'associació Afdem Borriana ha instal·lat aquest matí a les portes del consistori, al costat d'una gran pancarta que estarà en la façana durant tres dies.

Safont ha assenyalat que la celebració d'avui és una oportunitat per a “conscienciar i mobilitzar la població sobre qüestions relatives a la salut mental”, i també per a “visibilitzar la situació de les persones que tenen problemes de salut mental i reivindicar els seus drets”.

L'alcaldessa ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental per a mostrar el suport a Afdem, alhora que ha demanat la implicació dels ciutadans i les ciutadanes per a “combatre l'estigma de les malalties mentals”, i per a recolzar la “important labor” que desenvolupa l'associació amb la finalitat “d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia mental crònica”.

En aquest sentit ha volgut felicitar i agrair als representants d'Afdem Borriana “la seua implicació i el seu esforç en la millora de les intervencions socials i en l'elaboració de projectes innovadors”.

Segons han manifestat les responsables tècniques d'Afdem Borriana, Iris Garcia i Cristina Vilar, “avui més que mai reivindiquem una vertadera visibilitat de la salut mental, que forma part de manera transversal de tots els àmbits que componen la societat: laboral, familiar, educatiu, cultural, de gènere, etc”. Només així, han precisat, “serà possible aconseguir una igualtat d'oportunitats reals en qualsevol àrea de la vida del col·lectiu amb malaltia mental" han explicat.

Així mateix, han especificat que el Dia de la Salut Mental d'enguany està focalitzat en la infància, l'adolescència i la joventut, col·lectius amb la salut mental més vulnerable i que requereixen esforços majors.

Sota el lema ’Dona-li like a la salut mental, pel dret a créixer en benestar’, des de les associacions de malaltia mental es pretén interpel·lar i involucrar en la cura i la protecció de la salut mental des de la primera infància, no sols a institucions, sinó també a joves i adolescents, així com a famílies amb xiquetes i xiquets, i a les comunitats educatives, perquè paren atenció a la salut mental i li atorguen la importància que té en la vida de les persones, pràcticament des que naixen.

En aquesta línia destaquen que la salut mental infantojuvenil és una de les principals assignatures pendents de la sanitat espanyola que és urgent millorar. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al món, una de cada set persones joves de 10 a 19 anys pateix algun trastorn mental.

A més, d’acord amb un informe d'Unicef, es calcula que més del 13% dels i les adolescents de 10 a 19 anys pateixen un trastorn mental. També segons aquest informe, l'ansietat i la depressió representen al voltant del 40% d'aquests problemes de salut mental, i a això cal sumar el malestar psicosocial de xiquetes, xiquets i joves que no assoleixen el nivell de trastorn mental, però que pertorba la seua vida, la seua salut i les seues expectatives de futur.

Per a Afdem, l'educació emocional “és una de les peces clau per a fomentar la salut mental des de les primeres etapes de la vida”. Però, a més, han assenyalat una sèrie de factors de risc que influeixen en la salut mental de xiquetes, xiquets, adolescents i joves, com són haver sigut víctima d'abusos sexuals, d'assetjament escolar o ciberbullyng, el gènere, les expectatives sobre l'ocupació o el canvi climàtic, les addiccions amb o sense substància, la soledat no desitjada, ser migrant o haver sobreviscut a un conflicte bèl·lic.

Per això, Afdem considera prioritari incrementar els recursos destinats a aquests grups que abasten la prevenció i promoció de la salut mental, la detecció, el diagnòstic, el tractament i la continuïtat de cures dels trastorns mentals.

Pujar