Joves amb malalties mentals treballaran al costat d'artistes fallers de Burriana
Per segon any, s'ha subscrit un acord entre l'Ajuntament de Borriana, l'Associació AFDEM i sis artistes fallers, per a participar en el programa 'Juntos Somos Capaces' de la Fundación MAPFRE
Joves de l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de Borriana (AFDEM) realitzaran pràctiques al costat de sis artistes fallers d'aquesta localitat, fet que els permetrà adquirir habilitats i experiència en els treballs i tasques pròpies de la construcció d'una falla i així millorar la seua ocupabilitat.
Segons es desprèn de l'acord subscrit per l'alcaldessa de Borriana, Maria J. Safont, amb l'Associació AFDEM i sis artistes fallers, per a participar en el programa ‘Junts Som Capaços’, una iniciativa que la Fundació MAPFRE va posar en marxa en 2010 amb l'objectiu de contribuir a la inserció laboral de joves amb malaltia mental, col·lectiu en risc d'exclusió social i en situació de desocupació de llarga durada.
Amb la signatura d'aquest conveni, d’una duració d'un any, joves amb malaltia mental realitzaran pràctiques al costat dels mestres fallers Javi Capella, José Luis Pascual (Pepi), Paco Fuentes, Rafa Ibáñez, Loren Fandos i Vicente Martínez.
En la signatura de l'acord, Safont ha elogiat la “innovadora” iniciativa “d’embarcar al món faller amb els objectius de l'entitat” i ha agraït als artistes fallers locals la seua “especial implicació” en un projecte que servirà perquè persones amb malaltia mental de la localitat “siguen capaces de fomentar habilitats sociolaborals en un entorn tan important i diversificat com són els tallers fallers”.
En aquesta línia, l'alcaldessa ha recordat que aquest és el segon any que se signa l'acord i des del seu punt de vista, l'Ajuntament de Borriana “ha demostrat de manera continuada el seu gran compromís amb les persones més vulnerables, donant suport a diferents actuacions a favor d’elles tant en l'àmbit laboral, com en el social, en el de l'habitatge, l'educació, l'alimentació o la salut”.
Els artistes fallers també han expressat la seua voluntat de continuar formant part del programa i han posat l'èmfasi en els beneficis de la part artística del projecte perquè “la creativitat contribueix especialment a millorar la qualitat de vida de les persones, permet desenvolupar la imaginació, potencia l'autonomia i afavoreix la inclusió” i ha posat a disposició dels usuaris els tallers dels artistes participants.
Per part seua, el president de AFDEM, José Antonio Horta ha explicat els diferents programes formatius, psicològics, culturals, lúdics i d'inserció laboral i social dirigits a promoure la integració social i l'autonomia laboral i personal que desenvolupa l'entitat.
La representant de AFDEM Borriana, ha expressat el seu desig que, després de l'èxit de la primera edició el projecte, aquesta segona siga “encara millor”. En el projecte, a més de pràctiques en els tallers fallers, els joves participants realitzen sessions teòriques de Formació i Orientació Laboral.
També ha volgut agrair a l'Ajuntament la seua implicació i reconèixer el treball dels artistes fallers i el dels nostres usuaris i usuàries en “un projecte tan especial com el que enguany hem tingut a la ciutat amb la construcció i ‘plantà’ d'una falla inclusiva, i que a més ens serveix per a celebrar nostre primer any de treball a la ciutat”.
En l'acte han participat l'alcaldessa Maria Josep Safont, el president de AFDEM, Jose Antonio Horta i José Ramón Gual i Alejandro Abaso, Representants de Fundació MAPFRE en la zona.