José Luís Ferrada expone sus fotografías en el CMC La Mercè
La regidoria de Cultura ha programat per aquest pròxim dijous, dia 30 de novembre, a les 19 hores i a la sala d'exposicions del CMC La Mercé, la inauguració de l'exposició «De lo psíquico a lo espiritual» del fotògraf borrianenc José Luis García Ferrada. La mostra que estarà oberta fins al 7 de gener de 2018 anirà acompanyada per una publicació de la col·lecció Sal de plata de la sèrie de fotografia local. Al llibre, García Ferrada, acompanya la col·lecció fotogràfica amb una part poètica que completava a les fotografies en aquell impactant projecte artístic gestat ja fa 42 anys.
Amb «De lo psíquico a lo espiritual» l'artista borrianenc trencà barreres, tant socials com personals, i retratà la vida quotidiana a l'Hospital Psiquiàtric de Castelló, vivint allí mateix i coneixent la realitat que succeïa allà dins, creant una sèrie de fotografies que no deixen indiferent i que, amb el filtre del temps passat des d'aquell moment, faran reflexionar amplament a l'espectador.
José Luis García Ferrada, (Borriana 1935), està relacionat des de molt jove a diverses facetes artístiques com el dibuix, la pintura i la música. Mes endavant, augmentà eixe bagatge amb la pràctica de la fotografia, distingint-se com un dels millors fotògraf amateurs de l'estat espanyol. Entre els nombrosos guardons que figuren al seu currículum destaquen diferents trofeus com: L'abella de plata de l'Agrupació Fotogràfica de Guadalajara; el trofeu Sant Joan Bosco, de l'Agrupació Fotogràfica del mateix nom; l'Hipocamp d'or, de Sant Feliu de Guíxols; la Taronja d'Or de l'Internacional de la Taronja; la Cañailla d'or de Sant Fernando, Cadis; el Trofeu Alt Duero de Soria; el Ramón Dimas de reportatges, convocat per la revista Destino de Barcelona, amb fotos de “els Peregrins de les Useres” i, en dues ocasions el Trofeu Egara de Terrassa, en la segona d’elles, amb el reportatge que és objecte d'aquesta exposició: “De lo psíquico a lo espiritual”.
D'altra banda, i també aquest dijous en el mateix CMC La Mercè de Borriana, tindrà lloc la inauguració de l’exposició sobre l’obra Brevísima relación de la destrucción de las Índias publicada en 1552 pel religiós Fray Bartolomé de Las Casas pel borrianenc Marcos Segarra. Sobre aquest relat documental (relat de tipus oficial i testimonial), l’artista ens ofereix una particular visió al·legòrica dels fets narrats en l'obra, gastant la caricatura, la distorsió anatòmica, i fent referència a l'imaginari artístic propi de l'època i les cultures en conflicte.
Las Casas era "encomendero" durant els inicis de la colonització d'Amèrica. Més tard va ser ordenat frare en l'ordre dels dominics, i va ser nomenat Bisbe de Chiapas en 1543. El llibre que va escriure va dedicat al príncep Felip, futur rei d'Espanya i encarregat per aquell temps dels assumptes d'Índies. Commogut pels abusos dels colons espanyols cap als indígenes americans, va emprendre una campanya per defensar els seus drets. Es considerat de fet, "Protector universal de tots els indis de les Índies" i precursor de la defensa dels drets humans. La repercussió que va tindre aquest text, va ser aprofitada pels enemics d'Espanya i va donar origen a la Llegenda