elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Finalitzades les obres de restauració i rehabilitació de l'entorn de Sant Blai

Finalitzades les obres de restauració i rehabilitació de l'entorn de Sant Blai
  • Es tracta d'una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de l'Estratègia EDUSI del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020

L'Ajuntament de Burriana ha finalitzat les obres de restauració i rehabilitació de l'entorn de Sant Blai que, amb una inversió global de 465.000 euros, ha abastat els treballs de rehabilitació de les tres façanes exteriors de l'ermita, especialment, les dos que han estat durant molts anys adossades a habitatges, a més de la il·luminació nocturna i la rehabilitació de les façanes confrontants amb jardins verticals.

Prèviament, es van efectuar els treballs de connexió d'aigua basats en la instal·lació de les canalitzacions de desguàs necessàries per a evacuar l'aigua de pluja de la mateixa plaça.

Amb un pressupost de 430.000 euros per als treballs d'obra de la plaça i 35.000 euros més per als treballs de restauració i posada en valor, es tracta de, segons ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, “una de les inversions més importants” cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), inclosa en l'Estratègia EDUSI en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, per a “rehabilitar l'ermita de Sant Blai, la plaça annexa i el carrer adjacent”.

Vicent Granel ha explicat que amb aquesta iniciativa s'ha aconseguit “la recuperació de la història a través del disseny de la nova plaça, l'entrada de la qual al 'Jardí de l'Hospital', que és com es denominarà ara l'entorn de l'ermita, s'accedeix per una porta de la façana que representa l'antic hospital”.

Respecte a la zona que ocupava la banda de música, tal com ha precisat el regidor, s'ha col·locat una pèrgola per a realitzar activitats culturals i musicals i s'ha creat una font que tindrà “un protagonisme especial en la celebració de la popular Font del Vi, eix de les celebracions del matí del 3 de febrer durant la festivitat de Sant Blai”.

El projecte, realitzat pel despatx d'arquitectes el Fabricante de Spheras i la constructora Bluedec, ha aconseguit, segons el parer del regidor, “fusionar el carrer annex amb una escalinata que comunica amb la plaça, en la qual es troben diverses zones diferenciades de l'antic jardí de l'Hospital, que era l'edifici de l'hospital i la zona posterior de l'ermita”.

Aquesta actuació, ha destacat, ha permès recuperar “un espai degradat de Burriana i s'ha convertit en una plaça que revitalitzarà l'entrada a la localitat i el barri que porta el nom del nostre patró, que havia estat oblidat durant molts anys”.

Finestres arqueològiques

Gràcies a les excavacions arqueològiques inicials, ha aclarit Granel, el projecte original es va modificar per a introduir part del jaciment en el jardí actual. Per a la qual cosa, ha explicat, s'han creat “dos finestres arqueològiques en què es mostrarà el paviment de l'antic hospital, una de les habitacions i un pou àrab que també es va trobar en l'excavació”. Tot això, a més, anirà acompanyat de plaques explicatives i divulgatives de les troballes, i el que suposa el projecte que s'ha realitzat.

Apartat arqueològic

El jardí de l'Hospital comprèn un complex medieval que té els seus orígens en un barri extramurs de la ciutat musulmana de Burriana, del segle XIV. El conjunt estava compost per un hospital, una capella sota l'advocació de Sant Blai i un cementeri, i un pati tancat que feia de jardí.

El jardí comptava amb dos cementeris. El més antic data de l'època medieval, i estava al voltant de l'ermita amb enterraments que podien estar aïllats o en grups. Durant les excavacions es van arribar a trobar fins a 30 enterraments. No tenien aixovar, i només estaven amb sudaris. El cementeri va estar en ús entre els segles XIII i XVI, i és possible que s'abandonarà a causa de les crescudes del riu, que acabarien tapant tot el cementeri.

En la part posterior de l'hospital es va situar un altre cementeri, que va estar utilitzat en els segles XVII i XVIII, ja que a principis del XIX es va prohibir enterrar els difunts dins de la ciutat. Comptava amb més de 40 cadàvers al costat de restes de claus. Els cossos estaven tots junts, i a escassa profunditat del sòl del pati de l'hospital. Molts dels enterraments havien estat remoguts i destruïts, a causa de les obres de construcció de l'ermita i de l'hospital en el segle XIX.

Hi ha tres finestres arqueològiques. En la primera es troba l'empedrat de l'hospital d'època Moderna, amb un desguàs i estructures de rajola del segle XIX. Després comptem amb una habitació de l'època medieval, just al costat de l'ermita i, finalment, una zona arqueològica d'època moderna i sòls de l'hospital del segle XIX, on s'excavarà cada exercici per a seguir l'estudi de la zona.

Peces arqueològiques

El jardí arqueològic de Sant Blai consta d'importants elements constructius antics de l'hospital i de l'ermita que van aparèixer durant l'excavació arqueològica.

També s'inclouen algunes làpides de pedra calcària grisa dels segles XVIII i XIX amb les inscripcions molt desgastades, que provenen del cementeri pròxim de l'església d’El Salvador de Burriana; amb les quals es pretén recordar el cementeri que va existir a Sant Blai durant els mateixos segles.

  • LÀPIDA incompleta. Es pot llegir el cognom “MONSONIS”.
  • LÀPIDA completa. Es distingeix el dibuix d'una calavera.
  • LÀPIDA completa, fragmentada
  • CILINDRE DE PEDRA. Del jardí de l'hospital de Sant Blai. Conglomerat de riu amb orifici central passant.
  • POLLEGUERES. De la façana de l'antic hospital de Sant Blai. Calcària grisa amb forats per a la polleguera de la porta.
  • LÀPIDA incompleta. Es pot llegir: “… 21 DE NOVEMBRE DE 1792”, i el dibuix d'una calavera.
Pujar