Festes i Cultura defensen activitats culturals front a les propostes de Interpenyes i la Federació Taurina
A partir del comunicat emès per l'Associació Interpenyes i la Federació Taurina després de la negativa de l'Ajuntament de tirar endavant el projecte que proposaven per a les Festes de Sant Blai, són diverses les veus que s'han fet sentir al respecte.
En el comunicat els dos promotors de la iniciativa expressaven el seu descontentament per aquest 'no' rebut a una proposta, que consideren 'un esdeveniment innovador [...] per a tota classe de participants ', i que segons l'escrit 'es veu truncat per una decisió política' i davant el fet que, com diuen, l'Ajuntament els hagi donat ' motius tan poc convincents'.
Dit esdeveniment consistia en la celebració del 'Mig any fester', que contemplava en el seu programa l'organització d'actes taurins i un recinte de la festa, a més d'esdeveniments gastronòmics i lúdic-festius durant el cap de setmana de les festes patronals de Sant Blai.
La regidora de festes, Maria Lluisa Monferrer, ha explicat els motius pels quals l'equip de govern no ha donat suport aquest Mig any fester, al·legant que des de l'Ajuntament aposten per unes festes patronals diferents a les de la Misericòrdia, i culturals, i que després de 'valorar el resultat de l'any passat, que ha estat positiu, hem volgut seguir per aquesta línia' i ha recordat les activitats culturals que es van dur a terme durant cinc caps de setmana amb motiu del patró.
Per la seva part el regidor de Cultura i portaveu de Compromís, Vicent Granel ha volgut remarcar que 'tot l'equip de govern hem fet una política d'apostar per la cultura ' i de buscar opcions alternatives a les festes tradicionals 'que puguen oferir una altra visió a la gent'. A més, delimita les festes amb bous a determinades festes ja instaurades 'creiem que les festes taurines tenen el seu lloc a Borriana i han de seguir tenint aquest lloc ', com les de la Misericòrdia o el Bou en corda de Santa Bàrbara'.
Declaracions que alguns membres, tant de Interpenyes com de la Federació Taurina han compartit amb aquest diari suggereixen que el projecte els ha estat denegat per les idees antitaurines d'alguns membres del tripartit. Davant aquestes acusacions, Monferrer s'ha mostrat diplomàtica: 'entenc que ells no estiguin d'acord amb nosaltres' i 'respectem el que ells pensin'.
Juanvi Montón (Maraya), president de la Federació Taurina ha manifestat sentir 'Descontent i despago perquè són moltes hores, vam treballar molt en el tema ' i ha remarcat les ganes amb les que tant la Federació com la resta de gent implicada havien intentat d'en portar endavant la iniciativa: 'Hi havia molta il·lusió posada i és una pena que el projecte no puga anar cap endavant'.
Maraya, que ha estat en les seues declaracions bastant dur amb la decisió del tripartit ha volgut incidir que 'no són conscients de la gent que movem', i no es rendeix ja que, com ha volgut avançar, de cara al futur 'nosaltres no anem a cansar-nos. Seguirem lluitant i l'any que ve donarem més guerra'.
D'una altra banda, Alejandro Font, com a representant de Interpenyes també ha volgut detallar que el seu plantejament no era el de presentar un programa només amb actes taurins, sinó amb moltes més activitats, de manera que, després de mostrar el seu descontentament 'ha estat un pal ' ha afegit que 'l'any que ve ho tornarem a enfocar d'una altra manera per englobar a més gent si cal i a veure que ens diuen'.
Igual que el President de l'Associació Taurina, ha afirmat a elperiodic.com que 'Continuarem treballant pel bé de la festa i de tot aquell que vulgui gaudir-la'.
El 2008, ja hi va haver controvèrsia amb aquest tema. Després de més de 80 anys des de la retirada dels festejos taurins en aquestes dates, amb Francisco Isaach com a regidor de Festes, es va tornar a veure desencaixonats fins a 3 bous pels carrers del barri del Patró. Els veïns van recollir firmes per evitar que aquests actes taurins tinguessin lloc als carrers Sant Blai i del Calvari.
No és la primera vegada que els actes taurins es presenten com a programació per a les festes de Sant Blai, i és que, com il·lustrava Francisco Roca i Alcayde en la seva Història de Borriana, el 4 de febrer, dia després del patró, 'solen celebrar festejos, que fins feia pocs anys incloïen curses de vaquetes i carreres de cavalls o concurs hípic al camí La Cossa'. No obstant això, està tradició no va perdurar, al contrari d'altres, com la Font del Vi, que es va instal·lar per primera vegada el 1854 per celebrar el final d'una forta epidèmia de paludisme, i segueix vigent la seva instal·lació una volta l'any davant de la Associació de Jubilats 'el Calvari', on es realitza el ja tradicional repartiment d'entrepans.