Un estudi dissecciona les més de 100 espècies d'ocells que habiten el Clot de Borriana
El també conegut com Estany de la Vila ho conformen els últims 1.400 metres del riu Anna abans de desembocar al Mediterrani
La presentació serà dimarts que ve 13 de desembre a les 18.30h en la sala de plens de l'Ajuntament de Borriana
El Grup Au, de la mà de l'Ajuntament de Borriana, ha editat un llibre que recull en 300 pàgines quinze anys d'estudi (2005-2019) de les aus que freqüenten durant diferents moments de l'any el paratge natural municipal del Clot de la Mare de Déu. La presentació es realitzarà dimarts que ve 13 de desembre a les 18.30h a la sala de plens de l'Ajuntament de Borriana.
El llibre Estudi ornitofàunic de l'Estany de la Vila (Borriana) 2005-2019 està editat per la Regidoria de Sostenibilitat Mediambiental i escrit per Joan Castany i Àlvaro, Doctor en Ciències Biològiques i coordinador del Grup Au d'ornitologia d'Onda.
Durant aquests quinze anys, l'autor ha realitzat transcrits quinzenals, i ha registrat 94.779 contactes amb individus pertanyents a més de cent espècies d'aus que ha trobat en els últims 1.425 metres del riu Anna, que corresponen al paratge municipal i zona humida protegida de l'Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu.
En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha declarat que el treball científic realitzat pel Dr. Joan Castany, “permetrà posar en valor un eix ambiental bastant important com és la ornitofauna” i, per això, espera que siga “especialment interessant per al sector del ornitoturisme que es troba actualment en auge i que aporta a la ciutadania en general arguments que ajuden a respectar i protegir la naturalesa més immediata que ens envolta”.
El llibre té un format similar al de l'Estudi botànic de l'Estany de la Vila, de Roberto Roselló Gimeno editat en 2007. Hi haurà exemplars disponibles en les llibreries al preu públic de 20 euros.
Sinopsi
L'estudi editat per l'Ajuntament de Borriana i que acaba d'eixir de la impremta borrianenca de Gráficas Ventura, on també s'han dut a terme els treballs de maquetació, consta de diverses parts. En la primera part introductòria s'expliquen els objectius i la metodologia, i en una segona, dedicada als resultats, s'analitza la comunitat d'aus globalment.
La tercera part de l'estudi, la més extensa, fa una descripció detallada de les espècies d'aus registrades, plena de dades numèriques i estadístiques, i ha sigut il·lustrada amb dibuixos en blanc i negre del pintor Javier Barreda Carbó.
Cada espècie s'acompanya de fotos dels autors de naturalesa i membres del Grup Au: Luis Oliver, Javier Barreda, Miguel Tirado, Pasqual Monferrer, Alberto Rebollo i Ángel Berejé, a més del mateix Joan Castany. La foto del riu de la portada és del fotògraf borrianenc Juan Garcia.
Hi ha una quarta part en què, a mode de conclusió, l'autor realitza una sèrie de recomanacions que incideixen en la conservació de l'espai, de l'hàbitat de les aus.