El departament d'Informàtica de l'Ajuntament de Burriana treballa a contrarellotge per a donar resposta a la nova realitat
Perquè el Consistori com a entitat pública més pròxima a la ciutadania, pudeda continuar funcionant i donant servei
El departament d'Informàtica de l'Ajuntament de Burriana està treballant a contrarellotge per a donar resposta a la nova realitat des que el dia 14 març es declarara l'Estat d'Alarma amb la publicació del reial decret amb les posteriors modificacions.
Segons ha destacat la regidora delegada de Tecnologies de la Informació i Modernització de l'Administració, Maria Romero, “no n’han sigut poques, les adaptacions informàtiques que s'han requerit perquè el Consistori com a entitat pública més pròxima a la ciutadania, poguera continuar funcionant i donant servei”. Per això, ha continuat, tot el departament de Sistemes de la Tecnologia i la Informació, “es va bolcar amb una implicació extraordinària per a habilitar tots els mecanismes que s'han anat requerint”.
Així, la primera mesura que es va escometre va ser facilitar l'assistència en remot als ordinadors a totes les persones que treballen a l'Ajuntament i que així ho requerien per a continuar amb la seua tasca mitjançant el teletreball. Fins i tot, es va habilitar la possibilitat de reiniciar els equips o encendre'ls en cas d'apagada general per pujades elèctriques o altres situacions sobrevingudes. “Això també ha suposat facilitar dispositius posats a punt a diferents departaments en els quals hi havia personal que no disposava dels mitjans adequats”, ha indicat Romero.
A més, per a permetre la continuïtat dels òrgans col·legiats de caràcter municipal, per exemple, les Juntes de Portaveus, Juntes de Govern i Comissions, així com reunions telemàtiques dels diferents departaments i de l'equip de Govern, es van adquirir les llicències oportunes i es van gestionar les sales virtuals.
També s'han explorat diferents opcions tècniques per a oferir xarxa wifi o donar una resposta generalista a la vulnerabilitat d'alguns barris en l'accés a internet. No obstant això, per inviabilitat tècnica, aquest punt s'ha resolt finalment amb el lliurament de tauletes amb connexió i també connexions wifi a través dels centres educatius o directament a les famílies vulnerables en col·laboració entre la Regidoria d'Educació i la de Serveis Socials així com la Generalitat Valenciana.
Així mateix, han hagut d'actualitzar el sistema informàtic de cobrament de rebuts, reconfigurar la centraleta d'atenció telefònica o, fins i tot, crear un programa informàtic per a la gestió i seguiment d'ajudes econòmiques d'alimentació que tramita Serveis Socials. Aquest últim punt, ha valorat la responsable de l'àrea ha suposat “una millora notable per a l'eficiència del departament que ha vist multiplicades les demandes d'aquestes ajudes davant aquesta situació de necessitats bàsiques”.
De la mateixa manera, el personal del departament ha estat treballant en les últimes hores en l'actualització en la pàgina web municipal en l'apartat de Cementeri per a facilitar la cerca de familiars difunts i que estiguera llesta per a la reobertura avui del recinte del cementeri. Aquesta pàgina és de senzill maneig i molt útil per a localitzar els nínxols de les persones enterrades. També es pot trobar la localització en l'aplicació QR 2.0 que està a l'entrada del Cementeri, però per a això cal tenir un telèfon intel·ligent que puga llegir codi bidi.
Per a Maria Romero, la col·laboració interdepartamental i la bona disposició de totes les persones implicades “ha sigut fonamental i exemple de treball eficient en xarxa”. En paraules de la regidora, “aquest departament que sempre treballa des de l'ombra ha vist multiplicada la seua tasca exponencialment i ha resolt les diferents demandes amb nota; és important que la ciutadania siga coneixedora” i per això expressava el seu agraïment públic.
En referència a la transparència i l'accés a la informació ha sigut també clau el treball d'aquest departament que ha actualitzat les webs municipals i ha creat la web covid19.burriana.es que permet a l'Ajuntament oferir a la ciutadania informació actualitzada sobre mesures preses en relació amb la pandèmia des de diferents departaments.
Paral·lelament, el departament d'Informàtica està fent un estudi per a establir un sistema de cita prèvia amb els diferents departaments municipals que fan atenció directa al públic. A hores d'ara, aquesta cita prèvia es facilita de manera telefònica sols en horari de 9h a 14h. “La idea és aconseguir un sistema més eficient en aquest sentit, que permeta al veïnat poder vore els horaris disponibles i autogestionar-se la cita a qualsevol hora del dia”, ha conclòs Romero.