El Consorci del Millars aborda la població de senglars, la grafiosi, la regeneració vegetal i el cabal ecològic
L'Ajuntament de Borriana ha acollit aquest matí la reunió de la Junta de Govern del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Vila-real, Almassora, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.
En la trobada s'han abordat diferents temàtiques relacionades amb el paisatge protegit. Entre elles s'ha incidit en la presència de població de porcs senglars a tot el territori que depèn del consorci, especialment a Almassora, on s'han registrat nombroses queixes de veïns. El Riu Millars està actuant com a corredor verd que utilitzen un gran nombre d'espècies salvatges per connectar les zones d'interior amb la costa. Una d'elles és el senglar que utilitza el llit del riu com a via de comunicació. En aquest sentit s'han estudiat mesures per mitigar l'efecte d'aquests animals sobre l'entorn i els cultius. Des de la Generalitat Valenciana s'ha informat sobre un sistema nou de captura que s'estan aplicant en el Desert de les Palmes per reduir la seva població. Aquest mateix sistema podria arribar properament al paisatge protegit.
Així mateix s'ha tractat la grafiosi que afecta als oms de l'espai fluvial. Les restes de omedes més importants de la desembocadura es concentren a la riba dreta del Millars des del Molí del Termet de Vila-real fins al pantà de Santa Quitèria. La grafiosi ha acabat amb bona part de la població d'oms a tot Espanya. Els oms del Millars no són arbres de grans dimensions, però s'han convertit en una reserva genètica per al futur de l'espècie.
Un altre tema objecte d'anàlisi ha estat el cabal ecològic del riu en el tram de la desembocadura. Des del Consorci s'ha sol·licitat als regants el compliment del cabal ecològic i aquests ha indicat que en aquest moment s'està a l'espera que es nomenin nous dirigents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és qui dicta la gestió del mateix.
També s'ha tractat el projecte presentat per la Fundació Caixa Castelló-Bankia per la regeneració vegetal d'un tram del riu.
Finalment els presents han destacat la important presència de la llúdriga al llarg de l'espai protegit. Es tracta d'un animal que fa anys havia desaparegut i que cada vegada està conquerint nous paratges de la desembocadura. La llúdriga és un excel·lent bioindicador de la qualitat de l'aigua dels rius. El Consorci s'està plantejant mesures per seguir fomentant la seva presència i conscienciar sobre el valor que això representa.
La reunió ha estat presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i ha comptat amb la presència de l'alcalde de Vila-real, José Benlloch i l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí. Així mateix hi eren presents els regidors de Medi Ambient de Borriana, Bruno Arnandis i Vila-real, Josep Pasqual Sancho. En representació de la Diputació era present el diputat provincial, Luis Martínez i per la Generalitat director territorial, Toni García. Pels regants han acudit el president del Sindicat Central de Regs del Millars, Enrique Font i el representant dels regants de Borriana, Juan José Burdeus. S'han aprovat els comptes generals de 2017 que romandran en exposició pública durant quinze dies.