Els centres de Secundària, el CMARMV i el grup de joves del CAP s'uneixen al projecte Maletes Coeducatives
Borriana reparteix les Maletes Coeducatives entre els centres d'Infantil i Primària de la ciutat
L'Ajuntament de Borriana ha repartit per cinquè any consecutiu les Maletes Coeducatives entre els centres escolars de la ciutat, una iniciativa per a treballar a les aules els valors relacionats amb la igualtat, l'equitat, la resolució pacífica de conflictes, la diversitat social, el respecte o l'ecologia.
El projecte Maletes Coeducatives està impulsat per la Regidoria d'Igualtat des de 2018 amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació, la Biblioteca Municipal, l’ADI i tots els centres educatius de la ciutat. L'objectiu principal és oferir ferramentes coeducatives perquè els docents de totes les etapes de la ciutat puguen treballar amb l'alumnat els continguts educatius arreplegats per la Llei de Drets i Garanties de la Infància i l’Adolescència valenciana.
A petició de la xarxa de coordinadores d'igualtat i inclusió dels centres educatius del municipi, enguany s'ha fet una nova tirada de maletes pensades especialment per al públic juvenil i, a més, s'han inclòs en totes les maletes, tant en les d'Infantil i Primària com en les de públic juvenil, llibres inclusius per a alumnat amb necessitats educatives especials.
Les 8 maletes noves que s'han repartit han sigut pensades per als IES Jaume I i Llombai, els col·legis Columbretes, Consolació, Salesians i Vila Fàtima, i per al grup de joves del CAP, els Serveis Socials i el CMARMV. Maletes que contenen material bibliogràfic amb una base temàtica que gravita a l’entorn de l'educació emocional, les famílies diverses, la igualtat de gènere o la diversitat afectiva.
La il·lustradora triada enguany per a dissenyar les maletes ha sigut Sara Arnau, jove dissenyadora borrianenca que, alhora, ha comptat per a la confecció de la maleta de fusta amb la col·laboració de Jose Carlos de la Torre, Artinwreck. D'aquesta manera, com ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “el projecte va molt més enllà d'unes simples maletes plenes de llibres, treballem també l'economia circular i de proximitat, atès que fomentem l'ús compartit d'uns materials pedagògics que, alhora, posem en valor artistes i llibreries locals”.
El regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, i l'edila d'Igualtat, Maria Romero, s'han desplaçat a la Biblioteca Municipal on s'han realitzat dos tallers eminentment pràctics amb Judith Gallardo, de Genios Lectores, per a oferir instruments sobre com treballar els contes i els llibres que inclouen les maletes a l'aula.
Tots els llibres que contenen les maletes han sigut seleccionats per l'experta en literatura infantil i juvenil Judith Gallardo, així com supervisats tècnicament per la directora de la biblioteca, la unitat d'igualtat i l’ADI de Borriana.
A més, amb la idea de continuar ampliant el projecte, s'ha oferit un taller eminentment pràctic amb Judith Gallardo, de Genios Lectores, per a oferir ferramentes sobre com treballar els contes i llibres que inclouen les maletes a l'aula. Aquest taller, s'ha realitzat a la Biblioteca Municipal en dos grups diferenciats: un per a personal docent d'Infantil i Primària i un altre pensat més per a docents de Secundària.
Cal destacar que el projecte de maletes coeducatives està inclòs en el Pla d'Igualtat Municipal que porta en funcionament des que s'aprovara al juliol de 2021 i que compta amb la transversalitat de la igualtat en totes les àrees municipals.
A més, els maletins també inclouen altres materials per a il·lustrar aquests temes a les aules, com un dossier amb informació per a treballar sobre els contes, fullets sobre llenguatge inclusiu i informació de l'oficina Orienta de la Generalitat o rètols de punts violeta. “Es tracta d'una eina més sobre la qual treballar les noves maneres d'entendre la societat”, ha explicat Romero.
Tant Monferrer com Romero han agraït “la implicació dels centres d'Infantil i Primària en l'execució d'aquest projecte que tracta de construir una societat futura més inclusiva i justa des d'un format que tracta de ser atractiu per als xiquets i xiquetes”.
En la preparació i elecció de les lectures que s'inclouen en les maletes del projecte ha participat la Biblioteca Municipal i l'Agència de Desenvolupament Infantil (ADI), així com el personal d'Igualtat de l'Ajuntament.