Carmen, la xiqueta de Borriana sense escolaritzar per un diagnòstic 'erroni' d'autisme
La Conselleria d'Educació li ha diagnosticat fins a en cinc ocasiones autisme mentre que els seus pares defensen que es tracta d'un retard en l'aprenentatge per un 'trastorn auditiu'
Carmen és una xiqueta de 9 anys que viu a Borriana però no va al col·legi. El motiu, un "diagnòstic erroni d'autisme", que li ha fet patir estrès i depressió en els centres pels quals ha passat a causa de la modalitat educativa en la qual es troba. És el que denuncien els seus pares, que han preferit escolaritzar-la a casa abans que seguir vivint "una situació insostenible per a la salut mental de la xicoteta".
Però, Què és el que ha fallat? La història es remunta a fa sis anys, quan Carmen va entrar en el col·legi: "Els orientadors educatius -que no tenen potestat legal per a fer-ho- li van donar un fals diagnòstic d'autisme obligant-la a un tipus de modalitat educativa que a la xiqueta l'ha portat a emmalaltir al cap dels anys", segons explica la seua mare, María Gil, en una entrevista amb elperiodic.com.
Es dóna la circumstància que Ana des de xicoteta havia patit problemes d'audició -va ser operada de sordesa bilateral- el que va produir un retard en l'adquisició del llenguatge i en l'aprenentatge. La seua mare argumenta que aqueix problema gens té a veure amb l'autisme i que aqueix "fals diagnòstic" li ha portat a la seua filla a seguir una via educativa que no era la que li corresponia.
Una situació que va portar a la xicoteta patir "estrès postraumàtic per les pèssimes condicions escolars de maltractament i aïllament, amb episodis d'ansietat i problemes digestius". La seua mare posa com a exemple de maltractament que l'obligaven a menjar forçant-li i subjectant-la fins a tres persones alhora. Açò va succeir en el centre Penyagolosa de Borriana i van decidir traure-la del col·legi, a més de denunciar la situació per la via penal. Precisament, fa uns dies que l'Audiència Provincial ha sobresegut el cas però la família va a al·legar.
Després d'aquesta experiència, en el següent curs van demanar un canvi de centre i una altra valoració i se li va destinar al centre Grans i Menuts de Castelló, lloc en el qual va estar "aïllada" no solament físicament -estava en una sala sola amb un cuidador- sinó també socialment al no anar a excursions, sempre segons denúncia la seua mare.
María Gil relata a aquest digital que després d'aquesta mala experiència de nou, es va demanar el trasllat a altres centres però sempre amb resposta negativa per part de Conselleria. Finalment, i després de diversos intents de canvi de centre, al novembre de 2016 van decidir no portar-la més a Grans i Menuts: "La meua filla porta un any i mig sense anar al col·legi i hem aconseguit que la seua salut mental millore, per tant el problema ve arran de l'entorn escolar i per açò volem que canvie", detalla la seua mare.
Carmen rep ara classes particulars a casa: "Ens ha costat suor i llàgrimes que se li lleve l'ansietat i millore però hem vist un canvi de 180 graus en comparació de quan anava a Grans i Menuts". El centre, segons denuncia la mare, va comunicar la situació d'absentisme a Serveis Socials i la Fiscalia de Menors va obrir una recerca que finalment va quedar arxivada després dels informes mèdics.
Els seus pares han recorregut fins i tot a la Federació d'Autisme a Espanya per a sol·licitar informes externs als quals realitza la Conselleria: "A Madrid ens van dir, després d'avaluar-la durant quatre dies, que tenien seriosos dubtes que la meua filla tinguera autisme".
I mentre la xicoteta Carmen segueix estudiant a casa, els seus pares lluiten per aconseguir-li un centre. La seua mare, María Gil, demana en declaracions a elperiodic.com que se li done l'oportunitat educativa que necessita i que se li tracte amb respecte: "La xiqueta ha sigut maltractada física i psicològicament, ha sigut aïllada en un centre durant curs i mig i ha necessitat un any per a recuperar-se de les seqüeles que li han quedat". Els seus pares demanen que es tinga en compte el "diagnòstic real" a l'hora d'assignar-li el centre.
Conselleria: "Hem actuat sota la legalitat vigent"
Des de la Conselleria d'Educació expliquen que s'han realitzat fins a cinc informes psicopedagògics a Carmen i que la modalitat educativa d'escolarització que li correspon és en centres que reunisquen requisits específics com a centres d'educació especial o unitats específiques de comunicació i llenguatge.
Educació afig: "La Direcció territorial d'Educació a Castelló va estimar que l'alumna havia de seguir escolaritzant-se en el centre Grans i Menuts de Castelló ja que compta amb els recursos apropiats per a atendre les necessitats de l'alumna, que és el més important en aquesta qüestió, ja que cal vetlar pels drets i necessitats de la menor".
La Conselleria argumenta que "sempre s'ha facilitat la possibilitat d'escolaritzar" a l'alumna en la resta de centres que reuneixen les condicions per a atendre-la i que estan a Borriana, Vila-real i Castelló. "El que pasa -detallen aquestes mateixes fonts- és que la família desestima escolaritzar en cap centre sostingut amb fons públic amb el personal adequat i l'administració no pot escolaritzar a un alumne amb necessitats educatives específiques en centres educatius que no reunisquen les condicions".
En resposta a les preguntes d'elperiodic.com, aquestes mateixes fonts defenen que l'administració ha actuat "conforme a la legalitat vigent perquè ha de garantir l'adequada escolarització de l'alumna". Des d'Educació conclouen que s'oferirà a la família la realització d'un nou diagnòstic.