Burriana retorna al 9 d'Octubre la participació al carrer i les manifestacions culturals
La celebració del 9 d'Octubre a Burriana ha estat ben diferent al que estaven acostumats molts dels veïns i veïnes de la ciutat fins ara. El Saló de Plens de l'Ajuntament acollia la sessió extraordinària habitual que si té lloc cada any amb motiu de la commemoració de l'entrada de Jaume I a València, però a partir d'aquí, tot va ser diferent. Per començar, amb les paraules de l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, que en el seu discurs davant un saló completament replet va recuperar el poema “Veles e Vents” d'Ausiàs March per més tard parlar d'“un dia en el qual ens sentim identificats amb una història que ens uneix com a poble, i que simbolitza en la figura de Jaume I i tot el que el significa, com els furs o els símbols com el Penó de la conquesta o la Reial Senyera”. Safont ha parlat a més de que “som hereus orgullosos d'aquelles corts forals valencianes que van mantenir la seva vigència fins al segle XVIII. Per això en el passat ple municipal vam aprovar adherir-nos als manifest de la Associació de Juristes Valències que ens recorda que des de 1707 estem sense dret civil valencià, i que el que reivindiquem com a valencians i valencianes és no ser més que ningú, però tampoc menys”.
Una vegada finalitzat l'acte institucional oficial a les portes de l'Ajuntament en el qual van estar presentis tots els representants municipals del consistori, va arrencar la primera desfilada que se celebra a la ciutat en commemoració del 9 d'Octubre. Des de la Plaça Major, els diferents grups o associacions que representen diferents formes d'expressió artística valenciana, han realitzat una desfilada que ha tret al carrer a desenes de veïns i veïnes. Han obert el recorregut la colla de Dolçainers i Tabaleters de Burriana, que han tornat a situar a la “dolçaina” com l'instrument valencià tradicional per excel·lència. A continuació, els membres del Grup de Danses L'Arenilla, han interpretat en diverses ocasions durant el recorregut els balls valencians més tradicionals. I si algú representa la part més festiva i també artística de la tradició valenciana, han estat la Colla de Gegants i Cabuts de Burriana la que, per primera vegada, han desfilat durant el 9 d'Octubre, mostrant per exemple, la recent renovació i restauració dels “cabuts” de Burriana. Les dues versions dels “gegants” Blai i Mercè també han dansat en diversos punts dels carrers més cèntrics de la ciutat, donant pas a la Banda de la Societat Filharmònica Borrianenca que tancava la desfilada.
A l'arribada de nou a la Plaça Major, tots ells van dansar els últims balls tradicionals del dia, mentre que la interpretació per part dels dolçainers i tabaleters de la Muixeranga tancava els actes d'un 9 d'Octubre molt diferent a Burriana. Ja en la nit del dissabte, l'actuació de Pep Gimeno “El Botifarra” junt a la Banda de Burriana que gairebé va deixar menut el Teatre Payà, va ser solament el primer dels actes d'un cap de setmana que com recordava l'alcaldessa en el seu discurs “tan sols recordant la nostra història serem capaces de reflexionar per construir junts un espai comú que ens permetrà seguir avançant com a poble”.