Borriana sotmet a informació pública el Pla Local de Gestió de Residus
Després de la publicació avui en el Butlletí Oficial de la Província
La ciutadania disposa d'un termini de 30 dies per a presentar al·legacions o suggeriments, que seran resoltes pel consistori
L'Ajuntament de Borriana sotmet a informació pública i audiència el Pla Local de Gestió de Residus aprovat pel ple municipal, a fi de donar audiència a la ciutadania i recaptar les aportacions addicionals que puguen fer-se per altres persones o entitats, segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.
Després de la publicació avui en el Butlletí Oficial de la Província de Castelló i en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament, les persones interessades tenen un termini de 30 dies per a presentar al·legacions o suggeriments que seran resoltes per la corporació. El Pla Local de Gestió de Residus presentat per la mercantil Aymed Projectes, Obres i Serveis SL, està publicat en el portal web de l'Ajuntament <https://burriana.sedelectronica.es/board>.
Arnandis ha explicat que el Pla Local estableix les estratègies de treball en la prevenció, reutilització i gestió dels residus municipals per a un període de 5 anys, comprès entre 2022-2026, en estreta relació amb els objectius del Pla Estatal Marc de Residus (PEMAR) 2016-2022, així com els del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.
Es tracta, ha argumentat, de “dotar l'Ajuntament de Borriana d'un full de ruta per a adequar el servei als requisits marcats per la legislació vigent”. Per a la qual cosa, cal diagnosticar la situació actual en matèria de residus per a “posar de manifest els punts forts i febles del sistema de gestió de residus, i així planificar el futur del nostre servei de recollida i de gestió”.
Amb tot això, des de l'Ajuntament, ha indicat Arnandis, es proposa facilitar una planificació temporal i econòmica de les línies estratègiques i actuacions proposades que fomenten bàsicament “la prevenció, la recollida selectiva i la preparació per a la reutilització a través de la selecció de residus”.
Els objectius principals del Consistori amb el Pla Local són, en paraules del responsable de l'àrea mediambiental, “augmentar la prevenció de residus reduint-ne la generació tant en pes com en volum i reduir de manera efectiva la generació primària de residus municipals i assimilables i el malbaratament alimentari, i incrementar el coneixement de la població i les accions de prevenció i reutilització”.
Així mateix, ha indicat que es posarà l'accent en el foment de la recollida selectiva en el lloc de generació d'origen domiciliari, comercial i industrial del municipi, “potenciar la recollida domiciliària i comercial en origen, i millorar la qualitat dels residus arreplegats selectivament, potenciant l'ús de les recollides complementàries i evitant l'abocament incontrolat o el mal ús de les instal·lacions”.
Concretament, ha precisat Arnandis, es parteix en 2020 “d'una taxa de reciclatge pròxima al 13%, per davall de les taxes de la Comunitat Valenciana i mitjana estatal, i es té com a objectiu aconseguir el 67%”. Per tot això, “es potenciarà la recollida d'envasos lleugers, paper i cartó i matèria orgànica actuals i es pretén crear els nous serveis de recollida de productes higiènics i de residus tèxtils”, ha assegurat..
Per a Bruno Arnandis aquest canvi “és possible gràcies a la implicació de tots els agents: ciutadans, administració, agents polítics i econòmics i educadors ambientals”, i ha advertit que la “no implantació profunda d'aquest PLR suposarà no poder estalviar un milió d'euros en els pròxims cinc anys i no aconseguir els objectius marcats”.