elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

Borriana programa un cap de setmana d'activitats sobre mobilitat urbana sostenible

Borriana programa un cap de setmana d'activitats sobre mobilitat urbana sostenible
  • La campanya s'inclou dins de la Setmana Europea de la Mobilitat i està prevista per al dissabte 24 i diumenge 25 de setembre en la plaça de la Mercè

MÉS FOTOS
Borriana programa un cap de setmana d'activitats sobre mobilitat urbana sostenible - (foto 2)
Borriana programa un cap de setmana d'activitats sobre mobilitat urbana sostenible - (foto 3)

Borriana comptarà amb activitats amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat. Durant dues jornades, la plaça de la Mercè acollirà diferents proves de coneixement, activitat i mímica.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Borriana proposa una campanya de sensibilització de mobilitat urbana sostenible dins de la Setmana Europea de Mobilitat que se celebra aquesta setmana vinent. A Borriana, la campanya es desenvoluparà a través d'una activitat lúdica prevista per al dissabte 24 de setembre de 10h a 13h i de 17h a 20h i el diumenge 25 de 10h a 13h en la plaça la Mercè.

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb aquesta iniciativa “volem donar a conéixer el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de la ciutat, per a poder ampliar la consciència de la població, informant de l'accessibilitat de les zones urbanes per mitjà de formes de mobilitat i transport d'alta qualitat i sostenible”.

Per a això, ha assenyalat Arnandis, des de l'Ajuntament es proposa una activitat lúdica al carrer, amb la instal·lació d'un estand “al qual la ciutadania puga acostar-se de manera voluntària i participar en un joc sense necessitat d'inscripció prèvia”.

L'objectiu del joc és que les persones participants “passen una estona agradable realitzant les activitats requerides durant les proves i al mateix temps se sensibilitzen sobre la mobilitat sostenible”. Aquest format, ha assegurat, “propícia que es puguen obtindre dades curioses i provades sobre els beneficis d'utilitzar la xarxa de mobilitat urbana sostenible de Borriana”.

Especialistes en pedagogies vives i actives

Les sessions que estaran guiades per dos especialistes en pedagogies vives i actives i amb formació en educació ambiental, constarà d'un joc ja elaborat en el qual en un tauler format per caselles s'observarà de manera visual i senzilla un trajecte significatiu del municipi de Borriana, des d'un punt d'eixida a un punt d'arribada o meta.

Aquest trajecte es desglossarà en dos trajectes, un l'utilitzat per a cotxes o vehicles motoritzats i un altre per al carril bici. En el joc, aquest recorregut es podrà realitzar com a ‘participants cotxes’ o ‘participants bicicletes’ i, per tant, usant un trajecte o l'altre.

Durant la partida, amb una duració d'aproximadament 20 minutos, aniran passant per caselles del tauler on hi haurà diferents proves de coneixement, d'activitat, de mímica, etc. També es trobaran caselles de multes, emissió de CO₂, semàfors…, on es podrà perdre torn o tindre alguna penalització a fi de conscienciar dels beneficis i inconvenients de cadascun dels mitjans de transport. El que més beneficis potencials tinga sempre serà el d'utilitzar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del municipi.

PMUS Borriana

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Borriana reuneix un conjunt d'actuacions que tenen com a objectiu implantar formes de desplaçament més sostenibles en l'espai urbà, reduint el consum energètic i les emissions contaminants, aconseguint al mateix temps garantir la qualitat de vida de la ciutadania, igualment es contemplen els objectius d'aconseguir la cohesió social i el desenvolupament econòmic”.

Es tracta d'un projecte que forma part de l'Estratègia Edusi, cofinançada en un 50% per la Unió Europea amb fons Feder en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible, que recull un conjunt d'actuacions a fi de “millorar l'accessibilitat de les zones urbanes i oferir una mobilitat i un transport sostenible i d'alta qualitat”, ha manifestat Arnandis.

Amb això, ha assegurat Arnandis, es pretén “millorar la qualitat de vida de les persones, recuperant els espais públics per als vianants, millorar la seguretat viària i combatre la sinistralitat” i, també,” adequar l'accessibilitat a serveis, usos urbans i equipaments per a tots els col·lectius”.

El projecte, que ja va rebre l'any passat l'Informe Ambiental i Territorial Estratègic favorable de la Generalitat Valenciana, i després del període de participació ciutadana ja està a punt de la seua redacció definitiva per a l'aprovació i implementació”.

Entre les actuacions i propostes contemplades per l'empresa ENGITEC, encarregada de la redacció del projecte del PMUS després dels resultats del diagnòstic realitzat en el municipi, Arnandis ha destacat la que planteja tancar al trànsit els caps de setmana el Pla perquè siga per als vianants i la de convertir en zona de vianants altres carrers del centre com el Racó de l’Abadia, Sant Cristòfor, els Placetes, Comunitat de Regants, del Forn de la Vila, Vicente Forner i del Salvador”.

La intenció, ha explicat, és “generar rutes per als vianants i escolars i alternatives de zones d'aparcaments intermodals”, perquè suposarà “la millora dels itineraris a peu per a les persones i de la trama urbana i crear un punt d'atracció i de dinamisme comercial, a més de reduir els nivells de contaminació”.

Pujar