Borriana inicia la tercera fase dels pressupostos participatius amb 15 propostes
El regidor de Participació Ciutadana, Christopher del Moral, destaca l'augment de participació en la segona edició de la iniciativa i anima a la ciutadania a “seguir decidint el futur de la seva ciutat
La regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Borriana ha donat per iniciada la tercera fase de la campanya de pressupostos participatius que per segon any es duu a terme a la ciutat. L'edil de l'àrea, Christopher Del Moral, ha fet un repàs de les dues primeres fases del procés celebrades durant els mesos previs a l'estiu i ha valorat “de forma molt positiva l'augment de participació respecte a l'edició de 2015, ja que se'ns van fer arribar prop de 5.000 propostes i el nombre de vots es va elevar fins als 6.800, la qual cosa significa que cada vegada els veïns i veïnes tenen més interès a prendre partit dins del pressupost municipal del proper any”.
Després del repàs a les dues primeres fases celebrades en 2016, Del Moral ha iniciat l'explicació detallada de les 15 propostes que finalment podran votar-se des d'avui mateix en les 19 urnes situades als diferents edificis municipals i a través de la web participa.burriana.es, “a més dels fulls de recollida de suports que aquest any s'han incorporat com a novetat al procés de participació i amb les quals també es pot votar a les propostes més atractives o interessants per a cada veí i veïna de Borriana”. Després que a la segona de les fases arribaren un total de 40 propostes, el regidor ha explicat que “hem seleccionat les 15 més demandades, i en aquesta ocasió, hem unit algunes de les quals s'havien recolzat per separat, ja que així ho recomanaven els tècnics que han elaborat el futur pla d'execució i el cost estimat de cada iniciativa”. Així, els quinze projectes que des d'aquesta mateixa setmana es poden recolzar a través de les tres vies de vot són les següents: la creació d'un Museu Faller en el CMC La Mercè, que tal com ha explicat Del Moral “compta amb un pressupost estimat encara que no definitiu de 60.000 euros, ja que igual que succeeix amb totes les altres propostes, els informes tècnics fan una aproximació el més exacta possible però no tancada del futur cost”. També apareixen en la llista el local Social del Port, en el qual s'ha inclòs la petició de Biblioteca i sala d'estudi per un valor estimat de 32.000 euros. La millora del centre urbà i les zones comercials amb un possible pressupost futur de 25.000 euros: les millores a la biblioteca municipal, amb adquisició de nou material i renovació informàtica valorades en 20.000 euros. I també l'adequació i millora del càmping de l'Arenal, per 15.000 euros. A continuació, també es podran votar les millores en camins rurals com Les Monges o Virrangues que comptaria amb 40.000 euros, l'accessibilitat general al conjunt de la ciutat, valorada en 30.000, o les obres a les antigues escoles de Santa Bàrbera per valor de 45.000. Les tres últimes propostes que es podran votar i que completen les onze en les quals han quedat resumides les quinze inicials, són l'ampliació i millora de zones verdes i parcs per 20.000 euros, la senyalització amb pictogrames en diferents punts de la ciutat, a la qual s'ha sumat la utilització de tauletes amb programari de traducció per estar en contacte amb l'administració per valor de 5.000 euros, i finalment la protecció i conservació del Clot de la Mare de Déu en les quals s'invertirien 12.000 euros.
Durant el proper mes “totes aquelles persones majors de setze anys i amb empadronament a la ciutat podran exercir el seu vot per a tantes propostes com ho desitgin, però sense repetir un suport a la mateixa proposta, ja que solament es comptabilitzarà un d'ells” ha explicat Del Moral, que ha volgut finalitzar la seva exposició manifestant que “creiem que estem aconseguint acostar cada vegada més a administració amb ciutadania, i això és el millor reflex de l'obertura democràtica i participativa que sempre hem volgut per a la nostra ciutat”.
Veo las propuestas, muy bien. Veo los importes, se me cae el alma al suelo. ¿Mejorar el centro urbano y zonas comercuales con un presupuesto de 25.000? Como no se pongan a repartir piruletas poco mejorarán. Mejora de caminos rurales, ¿40.000?, para en inicio y el final o reparar baches. En definitiva, propuestas con importes irrisorios que solo sirven para poner parches sin solución alguna. Qué raro que no haya nada que comente mejoras de limpieza, mejoras de aparcamientos y aparcamientos disuasorios, seguridad, remodelación de las entradas al pueblo, creación de la conexión de Cañada Blanch,... vamos, que mejoras pocas y con presupuestos irrisorios para no hacer nada. Para cobrar 2000 euros y hacer esto, mejor ves a casa, hacemos una encuesta en Google y terminamos antes, y nos ahorramos los 96.000 que nos vas a costar estos 4 años.