elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana comprova l'eficàcia del nou tractament contra el mosquit tigre al cementeri municipal

Borriana comprova l'eficàcia del nou tractament contra el mosquit tigre al cementeri municipal
  • Els innovadors adhesius han evitat la presència de larves en el 100 per cent dels 4.000 recipients del recinte en què es va realitzar el tractament

MÉS FOTOS
Borriana comprova l'eficàcia del nou tractament contra el mosquit tigre al cementeri municipal - (foto 2)
Borriana comprova l'eficàcia del nou tractament contra el mosquit tigre al cementeri municipal - (foto 3)

El 100% de les jardineres i pitxers en què es va instal·lar l'innovador tractament que es va posar en marxa en dates prèvies a Tots Sants al cementeri municipal de Borriana es mantenen sense presència de larves de mosquit tigre, segons ha avançat el regidor delegat de Cementeri, Hilario Usó.

Després de la revisió i la inspecció realitzada per Lokimica, empresa encarregada del tractament dels mosquits, s'ha comprovat l'eficàcia en l'aplicació dels nous adhesius realitzada en els 4.000 recipients amb risc d'albergar larves de mosquit tigre en el cementeri municipal de la localitat. Una acció impulsada per les regidories de Cementeri i de Sanitat.

Durant aquesta setmana s'ha realitzat la inspecció tècnica, tant per a vore l'efectivitat dels adhesius com, sobretot, per a actuar sobre els elements nous que s'han col·locat aquesta setmana, principalment pitxers i testos fora de l'estructura dels nínxols.

Com a resultat, ha manifestat Hilario Usó, es pot concloure que “no sols el tractament ha sigut efectiu, sinó que a més s'ha aconseguit dur a terme una important labor pedagògica just en una de les èpoques amb més activitat reproductiva del mosquit tigre”, per la qual cosa, ha anunciat, “esperem mantindre aquestes actuacions en anys posteriors”.

Des de Lokimika han indicat que es preveu que aquesta experiència pilot “s'estenga a altres municipis que han mostrat interès per aquesta innovació dissenyada per ZERO MOSSIE, i executada a Borriana”.

A més de comprovar l'eficàcia, en la inspecció al cementeri municipal també s'ha realitzat una segona fase del tractament consistent en un control dels elements ornamentals nous col·locats aquests dies, aplicant el tractament en aquells que ho necessiten, els que són capaços de retindre aigua estancada durant 6 dies i, per tant, permetre que es complete la fase larvària aquàtica del cicle biològic del mosquit tigre.

Sobre aquest tema, s'estima que en aquesta nova visita s'han localitzat aproximadament 1.000 elements decoratius més en relació amb el que s’havia observat en les visites de Tots Sants. Encara que també s'ha constatat “la gran conscienciació de la població de Borriana, ja que la gran majoria (el 75%) dels elements ornamentals nous aportats ja s'han localitzat preparats per a no convertir-se en un lloc de cria de mosquit tigre, principalment gràcies a l'ús d'espumes o suros que impedeixen que es quede acumulada la suficient quantitat d'aigua com per a aguantar els 6 dies que necessita la larva de mosquit tigre per a completar la seua fase aquàtica”, han assenyalat des de Lokimika.

Per tant, han assegurat, només han necessitat tractament 250 pitxers nous en aquesta segona fase. I han destacat la gran quantitat de testos aportats nous no integrats en les làpides, sinó allunyades, amb el major risc que tenen de rebre aigua de pluja i, per tant, presenten major risc.

Per a Hilario Usó, és de destacar que a Borriana alguns familiars que han visitat en Tots Sants el cementeri municipal s'han interessat pels dispositius adhesius col·locats en els nínxols dels seus familiars o detectats mentre  circulaven per les instal·lacions.

Sobre aquest tema, el responsable del cementeri ha aclarit que moltes de les persones, en assabentar-se de les particularitats del cicle biològic dels mosquits tigre i de la importància que juguen els elements ornamentals privats com els del cementeri, “han pres consciència del paper tan rellevant que juguen i no sols han procedit a deixar en condicions segures els nínxols, sinó que han aplicat aqueix coneixement també en les seues residències habituals”.

El responsable del cementeri ha recordat que la novetat amb aquest tractament de patent alacantina és que evita les accions invasives que puguen destruir els recipients i, a més, “és completament segur i inofensiu, al contrari que la majoria dels productes que es tiren a l'aigua, i no afecta a la fauna beneficiosa”.

Així mateix, ha mostrat la preocupació de l'equip de govern per la salut pública i també, “la salut dels borrianencs i les borrianenques, sent com és el cementeri un focus important de la cria del mosquit tigre”. Per això, ha manifestat, “hem invertit en aquest nou tractament per a evitar no sols les picades, també les malalties infeccioses que es puguen derivar”.

Pujar