elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Albiol, regidor de Cultura a Borriana: «VOX elimina de la biblioteca les revistes pancatalanistes i compra noves en valencià autèntic»

Albiol, regidor de Cultura a Borriana: «VOX elimina de la biblioteca les revistes pancatalanistes i compra noves en valencià autèntic»
  • Des de Compromís consideren que són publicacions "en valencià no normatiu"

"Borriana fa un pas més en l'eliminació de la propaganda pancatalanista en el municipi", així s'expressa el regidor de Cultura, Jesús Albiol (Vox), que ha fet efectives com va anunciar les noves adquisicions i subscripcions a noves revistes per a la Biblioteca Municipal com a fi "a una llarga polèmica que arrossegava este Ajuntament que subvencionava amb els diners de tots els borrianencs publicacions d'índole ideològic independentista i separatista".

Cal recordar que l'edil ja va anunciar al juliol que amb l'arribada de VOX al Govern de Borriana “es posava fi a subvencionar a editorials que fan costat obertament al separatisme català”.

“El passat 28 de maig, els veïns de Borriana van decidir traure de les institucions el sectarisme ideològic i la ineptitud en la gestió de l'Ajuntament de Borriana, per la qual cosa la regidoria de Cultura apostem per polítiques que beneficien al conjunt de la ciutadania, substituint revistes que no tenien interés per unes altres que abasten diferents qüestions amb gran arrelament cultural com són les falles, els bous i l'arqueologia i història, el turisme rural, l'actualitat tecnològica o la difusió del valencià (a través d'autors valencians) i no catalans”, explica Albiol.

Respecte a les revistes en valencià que a partir d'ara podran llegir-se a la Biblioteca Municipal de Borriana, des de Vox destaquen les següents:

  • La revista Ucrònica. Lliteratura i Vanguarda, naix en dos finalitats ben marcades: difondre la lliteratura de calitat que s'està publicant en el món i el fomentar autors valencians, dotant-los d'us espai per a la promoció i la millora de la seua obra.
  • «Lletrafaller» naixqué en 2004. Dirigida pel periodiste Juli Amadeu Àrias, esta «revista fallera i regnícola per a valencians» s'ha convertit en una autèntica publicació de cult. Els protagonistes de la festa desfilen per les pàgines d'este magazin faller, en el qual colaboren vora una trentena de persones (fallers, escritors, ilustradors, especialistes...). Més tro, més bac i més fallera que mai, aixina és «Lletrafaller», dels carrers l'ama.

No obstant això, malgrat que Albiol considera que estes publicacions s'editen "en valencià autèntic", des de Compromís han criticat que estan escrites en “valencià no normatiu”, la qual cosa creuen que suposa "fomentar a la biblioteca de la nostra ciutat una llengua valenciana que no és la que defensa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua,”, entitat que es regeix pels Normes de Castelló.

“El consistori - recorden des de Compromís- ja va viure l'any 2008 discrepàncies entre el PP i Unió Valenciana amb el valencià no normatiu, el PP va ser categòric, i l'edil d'UV en aquell moment va dimitir perquè l'alcalde Calpe no ho va permetre”, ha recordat el portaveu de la formació, Viicent Granel.

Si ningú ho impedeix, “les revistes infantils Camacuc i Cavall Fort, el setmanari El Temps i les publicacions Enderrock i Llengua Nacional, “desapareixeran al gener de la Biblioteca Municipal, i a canvi, tindrem revistes amb una llengua que no s'adequa a la normativa”, lamenten.

D'altra banda, les noves publicacions periòdiques en espanyol per les quals ha apostat la Regidoria de Cultura són:

  • TURISME RURAL | Espais naturals bells. Els continguts estan especialment dirigits a tots els interessats a descobrir el millor de l'Espanya rural, viatjant per les comarques repletes d'arrels vives en les quals encara es conserven amb orgull els seus senyals d'identitat: història, arquitectura, paisatges, tradicions i formes de vida.
  • La revista EH TORO, revista oficial de la Federació Taurí de Castelló d'àmbit provincial, per a garantir la conservació i promoció de la Tauromàquia com a patrimoni cultural de tots els espanyols.
  • COMPUTER HOY | El Des del seu inici en aquell ja llunyà 1998, Computer Hui ha sigut la revista de tecnologia més venuda d'Espanya. Som així de fidels a Computer Hui els espanyols. En ella tot té cabuda. Li trauen punta a la tecnologia en tota la seua actualitat, a l'extens món d'Internet, a mil i un gadgets, al lifestyle que gasten els més tecnoadictos, i a eixos wearables que sempre hem volgut tindre. Entre les seues seccions estrela es troben les de "Entreteniment", "Gaming", "Motor", "Indústria" i "Productes". En cadascuna d'elles repassen a fons el tema central en el qual s'assenten.
  • DESPERTA FERRO | Revista d'Història i Arqueologia, fundada en 2010 per tres historiadors independents. Premi Hislibris Honorífic i a la millor editorial i assaig històric per la Terra Plora. Desperta Ferro Edicions és una editorial independent fundada en 2010 per tres historiadors que, sense finançament extern, subvencions ni suport institucional, van decidir fer de la seua vocació el seu mode de vida i apostar per un producte cultural de qualitat i en paper, inaugurant en plena crisi una atrevida iniciativa empresarial. Hui dia, Desperta Ferro Edicions compta amb quatre capçaleres bimestrals –Desperta Ferro Antiga i Medieval, Desperta Ferro Història Moderna, Desperta Ferro Contemporània i Arqueologia i Història– i una trimestral –Desperta Ferro Especials– amb tirades que oscil·len entre els 10 000 i els 14 000 exemplars, i el que en el seu moment es va forjar com un original model d'autoocupació ha evolucionat fins a conformar una plantilla de 20 professionals a jornada completa i desenes de col·laboradors externs.
Pujar