Així serà la nova falla de Burriana que es plantarà al tombe en març
El monument està sent realitzat per persones amb trastorn mental crònic en col·laboració amb artistes fallers locals
Ja coneixem alguns detalls de la qual serà la una de les falles més especials que s'hagen plantat mai abans a Burriana: la que estan realitzant persones amb trastorn mental crònic dins d'un projecte de rehabilitació posat en marxa l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental (A.F.D.E.M.) a Burriana.
Aquest dimarts s'ha presentat l'esbós del monument faller realitzat per aquests grans super-artistes, com se'ls coneix en els tallers fallers en els quals estan treballant i donant forma a aquest projecte tan singular. El monument ha sigut realitzat sota la coordinació d'artistes fallers locals de la talla de Paco Fuentes, Loren Fandos, Vicente Martínez, Jose Luis Pascual (Pepi), Rafa Ibañez o Javi Capella.
Tots ells han supervisat als diferents usuaris de l'associació, els qui han realitzat les seues pràctiques en els diferents tallers fallers. Serà el pròxim 15 de març quan el monument faller veja la llum en la intersecció de la Carretera de Nules amb el carrer Francisco Fuentes, prop del Centre de Salut on es troba la Unitat de Salut Mental de Burriana. A més, es plantarà el monument al tombe, la forma antiga de plantar-lo ajudant-se de cordes i alçant-lo a pols.
Una història de superació
Quina història ens conta el monument? Reflecteix tots els obstacles que han hagut de sortejar cadascun dels usuaris des que van ser diagnosticats. Des dels ninots amb poc color, que representen aqueixa època fosca, fins a arribar a l'estabilització amb ajuda dels artistes fallers.
De base del monument trobem el pont que han format l'ajuntament i les empreses col·laboradores per a ajudar-los com Setine, Mapfre o Pirotècnia Martí. També està present en aquest monument el professional de A.F.D.E.M. donant-li la mà per a guiar-ho en la seua recuperació. Al final del monument està el ninot representat amb molt de color, amb una posició que demostra apoderament.
L'autor de l'esbós és l'artista faller Xavi Ribes, qui ha tingut un gran repte en el seu disseny pel fet que s'havia de manifestar gràficament la malaltia mental i les seues etapes fins a la rehabilitació, expliquen des de l'associació. A més, s'han hagut de dividir les escenes entre els tallers fallers col·laboradors i reorientar cada escena a l'estil en què treballa cadascú dels artistes.
Un projecte de màster fet realitat
"Estem molt contents amb el resultat de la idea inicial. És molt difícil plasmar un tema tant ple d'estigmes i del qual és tan complicat parlar sense donar motiu a prejudicis", explica Cristina Vilar, alma mater del projecte juntament amb el seu company Rafael Balaguer. Tots dos són psicòlegs i van dissenyar aquest programa en el seu Treball Final de Màster per a respondre a aquesta pregunta: Com poden participar les persones amb malaltia mental en un programa de rehabilitació a Borriana?
El monument es titula 'La nostra Falla'. "És una falla feta per i per a ells, un canvi de visió de la malaltia mental i de les persones diagnosticades amb aqueixes malalties". A més, des de l'associació no volen oblidar tampoc que la crítica que ho acompanyarà estarà escrita completament amb llenguatge inclusiu.
Des de l'associació conviden a participar tant en la plantà com la cremà del monument a tots els veïns de Burriana i comissions falleres: "Volem donar la visibilitat que mereix el treball que han fet les persones que, de l'una o l'altra forma, han col·laborar en el monument faller".