Justícia Alimentària ha realitzat un projecte artístic-educatiu a l’IES Federica Montseny de Burjassot
Justícia Alimentària ha realitzat al llarg del mes de gener un taller d’art ecològic a l’IES Federica Montseny de Burjassot dirigit a alumnat de Formació Professional de la família sanitària amb l’objectiu d’ampliar la visió de la salut. Aquest projecte ha finalitzat en una acció artística en el mateix centre per a visibilitzar les xarxes d’interdependència que uneixen les persones amb la resta d'éssers vius.
En la primera sessió, celebrada el 15 de gener, l’alumnat del Federica Montseny va aprendre a preparar aliments fermentats amb verdures ecològiques, locals i de temporada, a més de descobrir el món dels microorganismes i com interactuen de la mà de La Fermenteria de l’Horta, un projecte que utilitza la fermentació de vegetals sense pasteuritzar en accions d’educació i sensibilització que milloren el paisatge cultural.
A través d’aquesta pràctica, s’acosta l’alumnat al paper positiu de les bactèries i la seua importància no només en la microbiota humana sinó també en el seu ús al sol des de les pràctiques agroecològiques. «Ha sigut una experiència molt enriquidora per a l'alumnat, sobretot perquè s'han treballat temes que no estan dins del currículum, com la soberania alimentària, agroecologia i l'activisme social, i que és molt necessari que es tracten», explica Maribel Martínez Sales, professora d’FP del IES Federica Montseny, de Burjassot.
A la segona part, realitzada entre el 16 i el 29 de gener, en el context d’una filosofia de residu zero i dins d’un procés de creació compartida se li ha donat un segon ús al suc dels confitats preparats com a tinta de serigrafia. En aquesta ocasió s’han dissenyat microorganismes en gran format i l’estampació s’ha fet en tela.
Colectivo Viridian, que treballa sobre la crisi ecosocial contemporània amb un enfocament transdisciplinari, ha guiat l’alumnat del IES Federica Montseny en l’aplicació d’aquesta tècnica. Destaquen sobretot «el procés viscut, l’oportunitat d’explorar a través de llenguatges artístics aquest temes i poder abordar-los no només des de la reflexió, perquè a vegades les dades són difícils de digerir i les experiències o les imatges poden ajudar-nos a reconnectar amb allò important i prendre acció».
Amb aquestes teles l’alumnat ha construït pancartes que han utilitzat hui en l’acció simbòlica performativa que han fet al centre de Burjassot, una manifestació on han fet visible allò que habitualment no veiem: les xarxes d'interdependència que sostenen la vida i de les quals les persones en formem part.
Aquesta performance s’ha fet per a compartir amb la resta de la comunitat educativa tot allò que han aprés amb aquest projecte sobre els microorganismes, la relació que tenen amb la salut de les persones i també com cada persona està interrelacionada de forma estreta amb l’entorn on viu. A més, s’ha aprofitat l’actuació en el centre per a tastar alguns dels productes fermentats que havien preparat i celebrar l’esforç compartit.
Aquest projecte de formació innovadora uneix la fermentació i l’art com a ferramenta de mediació social i s'emmarca en la tasca que Justícia Alimentària està fent amb el professorat d’FP durant els últims tres anys a través del programa “Nodrint i Educant en sobirania alimentària” per a sensibilitzar sobre la relació directa que hi ha entre la salut de les persones i la del planeta.
Doris Monrós Sánchez, encarregada d’aquest programa, apunta com «gràcies a l’art i als fermentats han reflexionat sobre la gran xarxa de la vida i la relació que tenen amb els nostres microorganismes i amb els de la terra. L’alumnat de dietètica s’ha apropat a conceptes com les implicacions que tenen els aliments que mengem i els impactes socials i ambientals d’aquests aliments i després podran posar-los en pràctica en la seua vida laboral. Hem comprovat que han integrat aquests conceptes perquè l’alumnat de dietètica ha pogut explicar perfectament, a companyes d’altres famílies d’FP que han visitat la instal·lació artística que han fet, tot el que se havia treballat en les sessions anteriors».