Concert de plantes en Espai LaGranja
El músic i ‘performer’ David Orrico impartirà aquest dissabte un taller de música amb plantes
Espai LaGranja és el centre de recursos i mediació per a la dansa de l’IVC
‘¿Por qué cantan las plantas?’, de David Orrico, és part de ‘Seminaris_22’, un cicle de tallers formatius impartits en Espai LaGranja per creadors d’arts vives, realitzat en col·laboració amb Graners de Creació.
El col·lectiu Nerval, que lidera David Orrico, ofereix aquest taller escènic i sonor en el qual qüestiona conceptes habituals de concert, ‘performance’ i obra escènica explorant les possibilitats comunicatives que tenen les plantes.
Amb una tècnica poc comuna, el músic, cantant i ‘performer’ utilitza les plantes com a instruments. Un procés que du a terme gràcies a un dispositiu que pren el pols generat per les plantes i produeix “dades musicals”.
“Jo coneixia alguns experiments sonors amb plantes i em va paréixer un bon moment per a intentar acostar-me a les plantes a través de la tecnologia i la música, i preguntar-nos per què no anar de la mà amb la naturalesa en compte de basar el nostre model socioeconòmic en allò que és inert”, apunta David Orrico.
‘¿Por qué cantan las plantas?’ és tota una declaració de principis. Aquest taller planteja la possibilitat d’unir naturalesa i tecnologia en un dispositiu escènic en què les plantes activen tot el que succeeix en escena. Les plantes reaccionen en l’intercanvi amb els ‘performers’.
“Lluny de rebutjar la tecnologia de l’era digital, ens preguntem si potser aquests avanços ens poden ajudar a acostar-nos novament a allò que és natural, a comprendre-ho de manera profunda i refer un nexe amb la naturalesa”, assenyala Orrico.
“A través de l’experimentació i la pràctica artística volem reflexionar sobre la importància de la responsabilitat social dels creadors i creadores i el paper de l’educació artística en la construcció d’una ètica ecològica”, afirma Guillermo Arazo, director artístic d’Espai LaGranja.
En el taller que es desenvolupa en Espai LaGranja, els assistents han de portar les seues plantes preferides amb què realitzar música. Aquests participants, tant humans com vegetals, eixiran a escena el pròxim 14 d’abril al Teatre el Musical de València amb el muntatge ‘Meme’, la continuació d’‘Antes todo esto era campo’.
Col·lectiu Nerval
Nerval sorgeix com un duo de post pop-rock en la recerca de punts de connexió de la música tradicional clàssica amb el pop i el rock. En 2018 Nerval es redefineix com un col·lectiu de persones mediat per David Orrico, que col·laboren en la creació de propostes d’arts vives mitjançant tallers d’investigació i projectes in situ, partint de les arts híbrides o vives com un mitjà d’autoconeixement, reflexió, anàlisi, crítica i expressió en una societat sana.