elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bombers Forestals mesuren el nivell de gasos tòxics que inhalen en un incendi, la major causa de mortalitat

Bombers Forestals mesuren el nivell de gasos tòxics que inhalen en un incendi, la major causa de mortalitat
  • Han usat la intel·ligència artificial i la tecnologia 'cloud' per a realitzar mesuraments en temps real

El Servei de Bombers i Bomberes Forestals ha realitzat en la seua base d'Énguera el primer dels tres tests pilot que es duran a terme per a mesurar el nivell de gasos que inhala el seu personal operatiu en un incendi, dins del projecte Prometeu.

La prova, que se serveix de tecnologia cloud i intel·ligència artificial, s'ha realitzat en una crema prescrita. En ella, a cadascuna de les persones participants se'ls ha instal·lat dos dispositius: un encarregat de detectar a través de sensors incorporats al seu equip de protecció els gasos tòxics als quals s'exposen els professionals (monòxid de carboni o diòxid de nitrogen), i un altre que consisteix en una aplicació mòbil connectada a través d'un smartwatch que arreplega informació en temps real de les constants vitals de les persones quan estan intervenint en el foc.

L'objectiu d'aquest projecte és disposar de dades personalitzades de l'exposició a l'incendi en temps real, i també de l'exposició acumulada. Des del centre de comandament es controlarà la informació que generen tots dos dispositius i es permetrà la presa de decisions anticipades per a protegir als bombers i bomberes d'una exposició elevada a gasos mentre estan extingint el foc.

Segons el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, “la solució amb tecnologia cloud i intel·ligència artificial que s'està implementant persegueix prevenir i protegir als bombers i bomberes forestals de la inhalació de gasos tòxics en un incendi, la major causa de mortalitat en aquest col·lectiu professional”.

Aquesta prova s'emmarca dins de Prometeu. Un projecte desenvolupat per la comunitat tècnica Pyrrha i creat Prometeu Platform SL, en col·laboració amb l'empresa Kyndryl, amb la finalitat de contribuir a accelerar el desenvolupament i la implementació de tecnologia de seguretat per a bombers a tot el món. El projecte Pyrrha està basat en la tecnologia de codi obert i mostra com la tecnologia pot ajudar a millorar la nostra societat.

Es tracta d'una aposta clara de la SGISE per la innovació, la digitalització i l'adopció de mesures de protecció i seguretat en el Servei, sempre comptant amb el treball transversal des dels departaments de la Tecnologia de la Informació i la Comunicació, Recursos Humans i Prevenció de Riscos Laborals.

Aquest primer test pilot es repetirà dues vegades més en els pròxims mesos, comptant amb la participació de dos equips de Castelló i Alacant.

Pujar