Un bòlid superluminòs explota sobre la Comunitat Valenciana
Diversos municipis han captat com es desintegrava sobre el cel, un dels més brillants dels últims 26 anys
Un bòlid superluminòs ha creuat els cels de la Comunitat Valenciana aquest dilluns de matinada, desintegrant-se amb una gran explosió.
Així ho han captat les estacions d'observació de Benicàssim, Sant Mateu i Barx de la Xarxa d'Investigació de Bòlids i Meteorits (SPMN), coordinada des de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC).
El succés astronòmic ha ocorregut aquest diumenge a la nit, concretament a les 23.41 hores, quan ha esclatat sobre el firmament, ja sobre la província de Terol.
3) GIGANTESCO FINAL DEL BÓLIDO CAPTADO desde Benicàssim, Castelló/Castellón por Vicent Ibàñez @vicent_ibanyez. Como relata el Prof. @Josep_Trigo@iSpaceSci@IEEC_space: "Estamos entusiasmados con ese evento, una Upsilon Virgínida probablemente captada también desde el espacio" pic.twitter.com/YiLExxIICH
— Red Investigación Bólidos y Meteoritos (SPMN)-CSIC (@RedSpmn) February 20, 2023
L'astrofísic del CSIC Josep Trigo, ha explicat que el bòlid SPMN190223, com ha sigut denominat, ha sigut “un dels més brillants captats per la xarxa en els últims 26 anys”.
"Estem entusiasmats amb aqueix esdeveniment, una Upsilon Virgínida probablement captada també des de l'espai", ha indicat Blat.
En l'enregistrament de Barx, de fet, la imatge que es capta del bòlid és tan lluminosa que satura el detector i fa aparèixer un reflex intern en l'òptica que es mou en direcció contrària, la qual cosa fa l'efecte que es creuen en l'espai dos bòlids.
Els bòlids es produeixen per l'entrada en l'atmosfera terrestre d'un meteoroide de gran grandària, que generalment explota abans d'arribar al sòl, encara que en els casos de més important fins i tot poden desprendre's roques que poden caure en forma de meteorits.