L’Ajuntament de Bocairent du a terme una nova campanya de treballs forestals a la serra de Mariola
El consistori aprofita dues subvencions per a continuar amb les accions de prevenció d’incendis al parc natural
El parc natural de la serra de Mariola és la referència mediambiental de l’entorn de Bocairent i també un dels espais més destacats de les comarques centrals valencianes. Per això, cada any, l’Ajuntament de Bocairent tracta d’aconseguir els màxims recursos possibles d’altres administracions per tal d’impulsar treballs forestals de prevenció d’incendis a la zona de protecció.
En aquest sentit, l’última campanya municipal ha comptat amb l’ajuda econòmica tant de la Generalitat com de la Diputació de València. Així, els fons autonòmics s’han destinat a la contractació d’una brigada integrada per 1 capatàs i 5 peons, mentre que l’aportació provincial ha permés comptar amb la intervenció d’una empresa especialitzada en aquesta matèria.
En els dos casos, els mitjans s’han destinat a habilitar franges tallafocs als laterals dels camins ja existents, d’acord amb el que preveu el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals de Bocairent. En aquest sentit, Ferran Esteve, tècnic municipal de Medi Ambient, indica que “aquestes faixes tenen com a punt de referència els vials perquè permeten un menor sacrifici de tala i perquè pretenen garantir l’accés dels mitjans d’extinció”.
Durant la campanya 2023-2024, el consistori bocairentí ha actuat en dos punts concrets de la serra de Mariola: el camí de Reiner i el de la Font Freda: en el primer cas, la franja tallafocs que s’ha executat té 25 metres a cada costat i en el segon, 31 metres. Segons explica Esteve, “es tracta de reduir la vegetació d’aquestes àrees amb tasques de clareig, desbrossament, poda i eliminació selectiva tant de peus de pi com d’arbres que faciliten la propagació del foc”.
Recentment visitaven les zones d’actuació el president d’ACIF Mariola Verda, Vicent Silvestre; l’enginyer redactor del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals de Bocairent, David Belda; el regidor de Medi Ambient, Ximo Carbonell, i l’alcalde, Xavi Molina. Per a Carbonell, “les faixes tallafocs són de vital importància perquè asseguren un correcte desenvolupament de les tasques d’extinció i també perquè ajuden a retardar l’avanç del foc en cas de produir-se un incendi”. Per això, l’edil assegura que l’Ajuntament continuarà treballant per a aconseguir aportacions d’altres administracions i impulsar noves campanyes en els pròxims anys.