Castellano

Bocairent entra de ple en el compostatge en la Setmana europea de la prevenció de residus

Bocairent entra de ple en el compostatge en la Setmana europea de la prevenció de residus
    MÉS FOTOS
    Bocairent entra de ple en el compostatge en la Setmana europea de la prevenció de residus - (foto 2)
    Bocairent entra de ple en el compostatge en la Setmana europea de la prevenció de residus - (foto 3)
    Bocairent entra de ple en el compostatge en la Setmana europea de la prevenció de residus - (foto 4)

    Bocairent aposta per la prevenció de residus amb la participació per quart any consecutiu en la setmana europea que posa el focus en el fem. Entre el 17 i el 25 de novembre es desenvoluparan més de 14.300 accions arreu de trenta països del continent entre les que s’inclouen les cinc promogudes pel consistori de la Mariola que junt a València i Sagunt seran les úniques localitats de la Comunitat Valenciana implicades en la proposta.

    Enguany, l’Àrea d’Espais públics i naturals de Bocairent aprofita la cita per a posar en marxa el seguiment del projecte de compostatge comunitari del barri medieval, la primera experiència d’aquest tipus en un bé d’interés cultural (BIC) en l’àmbit del Consorci de residus V5 – COR, que col·labora en la iniciativa. D’aquesta forma, el consistori acaba d’habilitar dos punts de recollida en la placeta de Sant Vicent i en el carrer de Mossén Hilari, en aquest cas en una zona d’aportació que compta ja amb contenidors per a les cinc fraccions dels residus sòlids urbans (orgànic, vidre, paper i cartró, envasos i resta) seguint els principis del Pla de minimització de la Vall d’Albaida.

    Paral·lelament, un tècnic municipal visitarà les cases adherides per a explicar tots els detalls necessaris per a dur a bon terme la separació de la matèria orgànica per a la conversió posterior en un compost de qualitat en un procés que es desenvoluparà en els horts municipals perimetrals. Aquesta fase inicial “suposa una experiència prèvia a la implantació de la recollida separada porta a porta en el barri medieval que esperem materialitzar al llarg del 2019”, en paraules del regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals, José M. Beneyto, “gràcies a una subvenció dels Plans d’impuls del medi ambient del Ministeri per a la Transició ecològica aconseguida per la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida així com l’habilitació d’una illa de compostatge del COR annexa a l’ecoparc”. Igualment, el consistori ha sol·licitat una ajuda de la Diputació de València per a l’adquisició d’un vehicle elèctric que “ja hem testat per a assegurar la usabilitat pels carrers empinats i estrets de l’àrea protegida”, com detalla Beneyto.

    Addicionalment, la programació amb motiu de la Setmana europea de la prevenció de residus va arrancar dissabte passat, 17 de novembre, amb un taller de conscienciació mediambiental al mercat municipal organitzat conjuntament amb el COR mentre que aquest dimecres les dos escoles infantils de la localitat comptaran també amb una acció formativa per a ensenyar el reciclatge ja entre els nadons d’un a dos anys. Finalment, dissabte pròxim i amb la participació d’ACIF Mariola Verda hi haurà una jornada de voluntariat per a la recollida de residus tòxics presents en el parc natural de la serra de Mariola d’acord amb l’objectiu principal de la iniciativa continental en la seua desena edició.

    Pujar