Castellano

Bioval impulsarà la bioeconomía en els sectors tradicionals valencians

    Bioval, clúster BIO de la Comunitat Valenciana, s'ha marcat com a objectiu impulsar la *bioeconomía en els sectors tradicionals valencians. En línia amb l'estratègia impulsada per la Unió Europea, en el Projecte Europa 2030, *Bioval cerca potenciar aquesta activitat com un model de negoci transversal que permeta a les indústries i empreses tradicionals adaptar-se no sols quant a sostenibilitat, sinó també amb nous productes i serveis. “La *bioeconomía és una oportunitat i una necessitat tant per a la societat com per a les empreses. L'administració eficient dels recursos biològics pot suposar canvis i millores en els sistemes productius, però també la creació de nous productes i serveis”, explica Carlos *Ledó, president de *Bioval.

    Actualment, el 10% de les empreses *biotech d'Espanya es troben en la Comunitat Valenciana, situant-se en el cinqué lloc, segons recull l'últim informe *Asebio 2019. Enguany la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha posat en valor l'aportació que realitzen especialment aquelles companyies vinculades a la indústria de la biomedicina, que lideren la inversió en I+D+i.

    L'objectiu de Bioval és que diferents companyies, siguen o no biotech, troben en la bioeconomía un model de creixement i desenvolupament. Per això, des del clúster sectorial han llançat una iniciativa per a donar a conéixer les possibilitats que la incorporació de la BIO pot donar a empreses i generar nous productes. Aquesta acció, finançada per la Direcció General d'Indústria de la Generalitat Valenciana, inclou la realització d'un estudi que analitza tant les possibilitats de la *bioeconomía a nivell global com la seua translació als sectors tradicionals valencians.

    Juntament amb l'elaboració d'aquest informe, actualment en execució, Bioval ha emprés vies de cooperació i de transferència de coneixements amb diferents instituts tecnològics per a donar a conéixer noves aplicacions, nínxols de desenvolupament i creixement. Per a això es realitzaran una sèrie de webinars informatius sobre la *Bioeconomía i l'Economia Circular en els sectors tradicionals, creant oportunitats en generar-se nous productes i serveis.

    L'objectiu final és aconseguir que empreses i entitats de la biorregión puguen continuar avançant en l'aplicació de la bioeconomía en el seu model de negoci i que Bioval actue de dinamitzador per al conjunt del teixit empresarial valencià. Actualment, el sector BIO genera 7.800 ocupacions en la Comunitat Valenciana i factura 1.100 milions d'euros.

    “El desenvolupament de noves activitats empresarials en els sectors tradicionals, la seua diversificació, i la creació d'una nova arquitectura empresarial sobre la base dels sectors de la *bioeconomía enfortirà, sens dubte, les capacitats empresarials i afavorirà la retenció de talent, un dels factors que dificulta el potencial de la nostra activitat, en ser difícil atraure a personal qualificat”, indica Carlos Ledó.

    A més, conscients de la necessitat d'adaptar-se després de la crisi del COVID-19, Bioval està realitzant una revisió del Catàleg d'Empreses i Entitats del Sector BIO creat en 2019 per a incloure els diferents productes i serveis que estan duent a terme les empreses per a donar resposta a les noves necessitats derivades d'aquesta crisi.

    Pujar