Marzà: “Reflexionar, escoltar i compartir són les tres competències clau del canvi educatiu i Betxí és un model a seguir”
Els quatre centres docents de Betxí i l’Ajuntament de la localitat comparteixen un projecte innovador de transformació del poble en municipi educador
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha obert hui junt amb l’alcalde de Betxí, Alfred Remolar, les primeres jornades educatives de Betxí, amb el títol ‘De baix a dalt’. Aquest punt de trobada formativa aborda el projecte innovador d’educació integral que comparteixen els quatre centres docents públics d’aquest municipi de la Plana Baixa junt amb l’Ajuntament.
Segons el conseller Vicent Marzà: “Reflexionar, escoltar i compartir són les tres competències clau del canvi educatiu i Betxí és un model a seguir. L’objectiu d’aquest projecte és transformar el poble en municipi educador, implicant tot el veïnat i l’entorn en el fet educatiu, de baix cap a dalt. A Betxí es treballa una idea cabdal en l’educació del segle XXI: tots i totes eduquem i aprenem. L’escola és, tota ella, una interacció gegantina entre mestres, pares i mares, alumnat i entorn”.
En el projecte participen el CEIP Cervantes-Dualde, l’IES Betxí i l’Escola Infantil Municipal ‘Pequelar’, a més del centre de Formació de Persones Adultes (FPA) de l’Ajuntament de Betxí.
El conseller ha subratllat que “abans l’educació era unidireccional i sempre de dalt a baix. Els xiquets i xiquetes eren subjectes passius i els i les mestres els anaven instruint. Aquest, afortunadament, ja no és el model de l’escola pública; ara, l’alumnat també ens ensenya. Nosaltres, acompanyem el seu desenvolupament i aprenentatge, tot proveint-los d’un gran ventall d’experiències que els permeten d’anar construint-se a si mateixos i entendre el món enrevessat en el qual vivim”.
I aquest canvi educatiu, segons Marzà, “ha sigut possible gràcies a tres característiques cada vegada més consolidades en els i les mestres valencians: la reflexió crítica i continuada sobre la pràctica docent; la capacitat d’escoltar l’alumnat i tota la comunitat educativa; i el seu afany per formar-se i compartir les experiències que realitzen als centres”.
Repensar l’educació
Les jornades, que estan dirigides al professorat dels centres educatius i a les famílies de Betxí, es desenvolupen entre hui i demà i compten amb una ponència del mestre de mestres italià Gino Ferri, sobre repensar l’educació, en la qual aborda les claus i fonaments que sostenen el canvi educatiu.
Ferri, llicenciat en Ciències de l’Educació a la Università di Modena e Reggio (Itàlia), fa més de trenta anys que treballa en l’àmbit educatiu tant de mestre d’escoles infantils públiques de Reggio Emilia com de formador de docents a Itàlia i Europa. En l’actualitat exerceix de formador i d’assessor educatiu per compte propi i també en col·laboració amb diverses entitats, entre les quals hi ha el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) específic d’Infantil de València i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.
Dissabte es mostraran experiències del projecte ‘De baix a dalt’, com ara la iniciativa d’aprendre a aprendre ‘El ‘lapbook’ a l’aula de 2 anys’ de l’Escola Infantil Municipal ‘Pequelar’ o l’animació lectora i treball del conte ‘Res com al poble’ del CEIP Cervantes-Dualde.
L’IES Betxí presentarà la seua iniciativa de treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides com un element de col·laboració entre les entitats locals. A més, el centre d’FPA local mostrarà l’experiència ‘L’aprenentatge dóna vida als anys que la vida ens dóna de més’.
La trobada també inclou una ponència sobre els projectes educatius de l’IES Jaume I de Borriana i l’actuació del grup Pleasant Dreams.