Una tècnica de Benissa realitza una assistència tècnica a l’Equador centrada en l’àmbit turístic
Loli Vicens, professional de turisme del municipi de la Marina Alta, ha dut a terme una assistència tècnica a la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador
Un projecte de cooperació tècnica descentralitzada municipalista del Fons Valencià per la Solidaritat ha propiciat una assistència tècnica a la Mancomunidad del Pueblo Cañari (Equador) -de la qual formen part els municipis de Biblián, Cañar, El Tambo i Suscal- per part de Loli Vicens, tècnica de turisme de l’Ajuntament de Benissa. Aquesta passantia de treball s’ha fet amb l’objectiu d’auditar els 10 anys de cooperació al desenvolupament, en l’àmbit del turisme i a través del Fons, que s’han realitzat al territori supramunicipal equatorià.
Vicens, a banda de la seua extensa experiència i formació en matèria turística, va ser la primera cooperant tècnica que, mitjançant el projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons, va portar a terme una cooperació tècnica turística a la Mancomunidad del Pueblo Cañari en 2013, ara fa una dècada. Durant aquests 10 anys han sigut una desena de professionals de turisme d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons els qui han col·laborat, a través d’aquest projecte, en impulsar el turisme de la mancomunitat equatoriana com a eina de desenvolupament, intercanviant coneixements i experiències en matèria turística amb el personal tècnic cañarense.
També, de forma paral·lela a les diferents cooperacions tècniques, el Fons Valencià per la Solidaritat, ha col·laborat directament amb la mancomunitat del país del sud en la consolidació del territori com a destí turístic amb l’objectiu de promocionar econòmicament i social aquesta zona i incrementar la qualitat de vida de la ciutadania d’aquesta regió. En aquests anys, el Fons ha cooperat amb la mancomunitat en una gran quantitat d’accions per generar un producte turístic de qualitat amb repercussió a la zona. Entre altres accions destaquen: realització d’un Pla de Dinamització Turística; instal·lació de senyalística i equipament; creació de rutes turístiques; acompanyament i capacitacions per a la millora dels serveis i per a la implementació d’establiments que generen ocupació i milloren l’experiència turística; o la millora en zones degradades. La col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats que formen part del Fons ha sigut fonamental en la millora de la vida del veïnat cañarense, fent tot aquest treball baix els paràmetres d’un desenvolupament just i sostenible.
Resultats de l’avaluació
En el marc de l’auditoria dels 10 anys de cooperació turística del Fons Valencià per la Solidaritat a la Mancomunidad del Pueblo Cañari, Loli Vicens ressalta l’inici de la cooperació del Fons amb el territori mancomunat -ara fa una dècada- com el punt de partida de les polítiques turístiques supramunicipals com a eina de desenvolupament socioeconòmic del territori, des d’una visió de justícia social i sostenibilitat.
També destaca l’enfortiment institucional que s’ha produït, així com el compromís polític actual amb les polítiques turístiques i amb el fet de professionalitzar aquest sector. Vicens, a més, valora l’evolució que ha tingut el personal implicat en el sector turístic de la zona, millorant els espais, els recursos i els serveis per a oferir productes turístics de qualitat.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.