Gran resposta de participació en la nova Foguera de Sant Antoni
Dissabte passat va tenir lloc la inauguració oficial de la Fira i Porrat de Sant Antoni de Benissa a través de diversos actes. La intenció de l'Ajuntament d'anar cedint el protagonisme a les associacions i a les persones -obviant el caràcter institucional i la presència destacada de la corporació- va trobar una bona resposta per part dels participants, especialment en la nova Foguera de Sant Antoni, estrenada el dissabte, com en els actes dirigits als animals i les mascotes del diumenge.
El dissabte va ser el dia triat per a iniciar una nova tradició a Benissa, la Foguera de Sant Antoni, un acte que en paraules de Domènec Miralles, regidor de Festes, "simbolitza la renovació en el solstici d'hivern, exactament igual que la foguera de Sant Joan a l'estiu". Per a iniciar la Foguera les associacions Carreters i Cavallistes de Benissa i Amics del Carro de Benissa van traslladar diversos pins i una bona quantitat de llenya amb cavalleries des de la plaça del Portal, creuant el carrer Puríssima i dipositant la fusta en la plaça del Rei Jaume I, on va quedar instal·lada la foguera per la seua posterior crema, a les 20.00 h.
Des de l'organització de la nova Foguera de Sant Antoni es desitja deixar constància que que cap arbre es va tallar expressament per a l'acte, ja que el pi més gran causava problemes en unes conduccions hídriques i en una estesa elèctrica, mentre que la resta de pins presentaven una inclinació perillosa per risc de caure davant forts vents. De la mateixa manera, els costals de llenya eren restes de poda procedents de l'ecoparc municipal.
Durant la jornada van participar diverses associacions, casos de L'Esbart Dansaire, Pedramala amics del ball, La Colla de Xirimiters Pere Bigot, La Colla El Riberer de Benissa, la de les Mestresses de casa de Benissa, la penya motera Dimonis de Benissa o Protecció Civil. La crema va comptar amb la presència del rector de Benissa, D. Salvador Enrique Cebolla Marrades i la Reina de festes 2017, María Palasí. Un altre dels punts forts del dissabte van ser les exposicions de fotografia, amb la inauguració de tres exposicions, concretament sobre "Història de la festa" (Moros i Cristians de Benissa), "Carreters i llauradors: Oficis del segle passat" i De Animales y Santos", dirigida pel Grup d'Artistes de Benissa (GAP).
El diumenge va ser el dia dels animals, amb l'esperada desfilada i la vistosa cavalcada de cavalleries i carruatges que va tenir lloc per diversos carrers del municipi, fins a la benedicció davant l'Església Parroquial. Centenars d'animals i mascotes es van concentrar a la Plaça del Portal: cavalls, gossos, gats, tortugues, ocells o animals més exòtics van recórrer la cercavila davant les mirades d'un gran nombre de persones assistents. Un acte que va explicar novament amb l'activa presència de l'Associació de Carreters i Cavallistes de Benissa, i també de les dues protectores locals, Akira i Adopta Bérnia.
Una jornada que també va destacar per la variada oferta gastronòmica amb la degustació de productes típics i el concurs de paelles, en el qual es va imposar el grup 'Amics de Benimallunt', amb les 'Mestresses de casa' i la 'Filà Llauradors en segon i tercer lloc. En definitiva, un cap de setmana complet on no van faltar diversos actes relacionats amb l'esport, amb la taula redona sobre les carreres de Muntanya i la Perimetral de Benissa (organitzada pel Club de Muntanya Margalló i el Club Atletisme Benissa) o altres tradicions o aficions amb molt arrelament a Benissa: L'exhibició dels ocells cantors i el Mercat ambulant del col·leccionista, a través de l'Agrupació Filatèlica i Numismàtica.