Benissa reivindica el 8M creant una biblioteca vivent de dones i les wikidones benisseres
Aquest mes de març es viuen les activitats commemoratives del dia internacional de la dona, la celebració de la qual és el 8 de març, aquest pròxim dijous. En l'Ajuntament s'han programat diverses activitats, moltes d'elles noves, en col·laboració amb la comunitat educativa local i que tracten de visibilitzar els valors de la igualtat de gènere a través d'una visió eminentment de Benissa.
El mes de març va començar amb la publicació en el canal institucional de YouTube del Documental ‘Les Estisoradores de Benissa’, un vídeo que, segons es descriu en la citada xarxa social, “vol ser un reconeixement al treball i l'aportació que aquelles dones van fer pel sosteniment i el creixement del nostre poble, pel deute que tots i totes tenim amb el treball que han fet tant fóra com dins de casa.
A través de la recuperació de la seua memòria, i a través de la reivindicació de tots aquells treballs invisibles -i sovint invisibilitzades- que han sigut històricament assumides per les dones, volem rendir un homenatge a totes les estisoradores i totes les generacions de dones benisseres que, amb el seu treball, van millorar les condicions de les seues famílies i van obrir el camí per a les dones que vindrien després”.
Avui, dimarts 6 de març, tindrà lloc en la Seu Universitària de Benissa ( 19.30) una Conferencia-Taller titulada ‘La psicologia i el cinema: Violència de gènere’. Durant la jornada principal, el dijous 8, es realitzarà la lectura d'un manifest en la porta de l'Ajuntament (12.00) i a la vesprada es durà a terme una concentració en la Plaza Rei Jaume I i la lectura d'un manifest.
El 17 de març (11.00) es presentarà la Biblioteca vivent de dones benisseres, un projecte en el qual diferents dones que han sigut referents per algun motiu, o que compten amb un missatge que divulgar a nivell intercultural, seran les protagonistes, conjuntament amb tota aquella persona que desitge consultar-les. Un acte a realitzar en la Plaza Rei Jaume I, igual que un conta contes (11.30) o la iniciativa per la construcció col·lectiva per la igualtat (13.00).
Ja el 21 de març, es donarà a conèixer el projecte de la Wikidones benisseres, una proposta transversal amb la Biblioteca vivent, i que compta amb la participació de la comunitat educativa de Benissa, amb els CEIP Pare Melchor i Manuel Bru, l'IES Josep Iborra i l'Escola de Persones Adultes (EPA). Des dels col·legis s'ha arreplegat informació sobre dones referents o pioneres en algun fet significatiu, com per exemple saber qui va ser la primera regidora de la democràcia a Benissa. La proposta parteix amb l'objectiu que aquestes dones formen part de la Wikipedia, la principal enciclopèdia online i gratuïta, a través de l'alumnat de l'IES i de la EPA.
Ambdues activitats, també amb el suport de Joan Josep Cardona, Cronista de Benissa, formen part de dues accions concretes del pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Benissa, basades a investigar i crear un llistat de dones rellevants en la història de Benissa, i de la realització de tallers intergeneracionals i interculturals per a promoure el saber de les dones majors i la seua participació en l'àmbit local.
L'edil responsable de la Regidoria d'Igualtat, Belén Ivars, destaca que “tractem de construir la igualtat. Una igualtat de veritat i per sempre, partint d'un treball amb la comunitat educativa i que tinga una continuïtat, visibilitzant a dones que han sigut i són referents”.