Benissa aspira a fer que la Sala del Consell siga el nou Museu d’Interpretació i història del poble
L'ampliació de l'oferta museística de Benissa continua endavant, ara amb l'obertura de la Sala del Consell, també coneguda com l'antiga Llotja de Contractació. "Amb l'anterior equip de Govern del PP hem patit 17 anys de foscor a l'hora de parlar de museus al poble, i ara toca il·luminar Benissa amb el seu potencial en patrimoni, obrint aquests nous tres espais museístics en els últims 8 mesos que portem el Govern del Canvi", va destacar Mari Carme Ronda, regidora de Documentació i Espais Culturals.
L'objectiu d'aquesta nova apertura és seguir reforçant l'aposta cultural i museística de Benissa, donant continuïtat a les polítiques ja iniciades a principis de l'estiu, amb l'obertura del Espai d'Art Contemporani Salvador Soria, de la Casa Museu dels Abargues o de la possibilitat que totes aquelles persones que vulguen, puguen visitar el Molí del Quisi, l'Abric de Pinos, La Casa del Tros de les Calsides o l'Ermita de Santa Anna.
"Hem engegat aquest camí per donar a conéixer a la gent de Benissa, de la Marina Alta i Baixa, i en generals d'aquelles persones que ens visiten, aquest gran diferencial que és la riquesa patrimonial del poble", va manifestar Mari Carme Ronda, reafirmant que "malauradament aquests recursos no s'han aprofitat fins aquest moment i, si s'ha fet, ha sigut de forma molt aïllada, quan el que cal és dur a terme una museïtzació".
La regidora va avançar que a més d'iniciar aquesta fase inicial de museïtzació, "existeix la ferma intenció de crear el que serà el futur Centre d'Interpretació i Història de Benissa", un propòsit on cal esperar el suport d'estaments supramunicipals, com l'Agència Valenciana de Turisme.
Vicent Gomís, tècnic de l'àrea, va assenyalar que "s'està aconseguint l'apertura dels espais disponibles, i oferint un horari normalitzat, de dimarts a diumenge, com es fa a qualsevol museu del món". Gomis va presentar els actuals continguts exposats a la Sala del consell, tres maquetes d'edificis històrics d'un gran valor: la maqueta de la mateixa Sala del Consell, de L'Església Vella i la del Molí del Quisi. "Es tracta d'un muntatge provisional, i a finals d'any treballarem amb l'accessibilitat de l'edifici, incorporant un ascensor i després vindran fases següents".
Per la seua part, Ronda va recordar que "no queda massa arquitectura del segle XVI per la zona i cal aprofitar-ho i mostrar-ho". Concretament, la història de la Sala del Consell és interessant: En 1594 Benissa va assumir la capitalitat de la Baronia de Calp i es va donar un període de marcada esplendor constructiu, amb la nova Capella de la Comunió, erigida junt amb la ja existent Església Vella (o de Sant Pere), el bastiment del Convent Franciscà i l'execució d'aquesta Sala del Consell.
Situada en mig de la vila vella, ací s'allotjaven als Jurats i els estaments judicials, celebrant tanmateix les sessions del consell i albergant l'arxiu històric. Venuda en 1950, en 1981 Benissa la recupera i restaura la façana i l'interior, on s'albergaria el Museu Etnogràfic Municipal fins al seu desmantellament en 1999.
A l'acte de presentació també es va voler ressaltar la "bona resposta de la gent amb les visites tant a l'Espai d'Art Salvador Soria com a la Casa Museu dels Abargues, amb un públic familiar procedent d'Espanya, Regne Unit, França o Alemània, principalment".