Formiguer: quan la cultura itinerant i plural es reinventa amb un format a la carta
L'equip de Formigues Festival de Benicàssim amplia horitzons amb una productora especialitzada en la gestió de continguts per a públic familiar que posa la seua mirada també en l'adolescència i enalteix el reconeixement a les persones majors
Formiguer és reinvenció i resiliència posades al servei de l'oci i la cultura, pensant especialment en el gaudi en equip, en família. Amb aquesta meta ben perfilada en l'horitzó, tira a rodar aquesta productora especialitzada en la gestió de continguts “pròxims i amb valors” per a públic familiar i ho fa en un escenari que reclama esdeveniments a la carta, en espais cuidats, adaptats al clima de seguretat i qualitat que imposa el context actual i amb impacte social i sostenible en el territori.
S'estrena sota la mateixa fórmula que conjuga a parts iguals diversió, joc, respecte i llibertat, i l'experiència que donen els huit anys de gestió del Formigues Festival de Benicàssim, referent en el món dels macroesdeveniments musicals i culturals per a públic familiar. Formiguer pren el relleu i torna a convertir-se en un punt de trobada per a un equip que reuneix a professionals de la gestió cultural, la comunicació, el disseny, la creativitat o la docència;, però, sobretot, a pares i mares units per una inquietud: que la cultura sembre cultura i es transforme en una experiència enriquidora i sense edat.
La base de l'esforç col·lectiu que va impulsar i va materialitzar Formigues Festival es manté, encara que en el salt al Formiguer canvien alguns conceptes. Emergeix la itinerància. “Volem arribar a qualsevol ciutat, municipi, poble o espai, públic o privat, que aposte per un esdeveniment cultural original, creatiu, que dinamitze el seu teixit social i que deixe empremta”, explica Ana Rico, directora del projecte. “El nostre procés de reinvenció i resiliència passa precisament per adaptar i emmotllar cada esdeveniment o iniciativa cultural, a l'espai disponible, les necessitats o el pressupost, sense baixar la guàrdia gens ni mica,: sense que es perda el poder que les arts tenen per a emocionar i generar experiències”, afig Rico.
Reivindicar l'oci cultural i sostenible com a instrument per a la inclusió, la igualtat, la participació i el creixement personal i comunitari, especialment en la infància, l'adolescència i la joventut, és un dels punts forts de la productora. Un motor cultural que pivota sobre quatre eixos, per a no deixar “caps sense lligar” i “facilitar al màxim els processos”. D'una banda, des de la programació i creació d'espais, mantenint un estret contacte amb diferents manifestacions artístiques, els professionals del sector educatiu o els proveïdors.
I, d’altra banda, des de la producció. “Portem més de 15 anys planificant i executant des de diferents àmbits de la producció, els últims huit amb Formigues Festival. Ens hem mogut en escenaris, teatres i festivals. Hem girat molt, i volem continuar fent-ho”, postil·la Ana Rico.
El disseny i la comunicació, amb la creació de la identitat corporativa de l'esdeveniment i la seua difusió global, és el tercer eix. El quart: l'assessorament. “Ajudem entitats, associacions i particulars a dur a terme el seu projecte cultural. Orientem i donem les claus en àmbits com la gestió (des del pla de producció a la tramitació de llicències) o l'administració, amb la cerca de subvencions i ajudes, entre altres accions”, diu la directora de Formiguer.
Sota aquesta fusió d'experiència, afecte i respecte per la cultura “de proximitat i amb valors”, la productora ultima ja les seues primeres apostes escèniques, que anunciarà en breu. Donant forma al què i al com d’eixe “reseteig” cultural, emergeixen com a avanç propostes com les revetles verdes, que uniran diverses generacions en l'entorn rural, o el primer festival per a públic adolescent, al qual podran accedir-hi, sota autorització persones a partir dels 12 anys totes soles. Propostes renovades que busquen fer un pas més. Democratitzar la cultura. I continuar obrint camí.