La 3a Trobada d’entitats del Maestrat reunirà a Benicarló empresaris, activistes culturals i polítics al voltant de dos taules de debat que analitzaran el futur de la comarca
La jornada de debat tindrà lloc el proper dissabte 21 de setembre pel matí al Saló d’Actes de la Fundació Caixa Benicarló i serà el preludi de la Trobada de danses del Maestrat que se celebrarà a partir de les 18.00 h pel centre històric de la ciutat
La Coordinadora d’entitats del Maestrat (la federació de les entitats culturals del Maestrat) ha previst per al proper dissabte pel matí un encontre entre empresaris, activistes culturals i polítics. L’acte tindrà lloc al Saló d’Actes de la Fundació Caixa Benicarló en un format de taula de debat que pretén analitzar el futur dels pobles del Maestrat des de l’òptica del sector cultural i empresarial.
La jornada començarà amb la inauguració de la 3a Trobada d’entitats del Maestrat per part de l’alcadessa de Benicarló, Xaro Miralles, i del vicepresident de la Coordinadora d’entitats del Maestrat i president de l’ACFA-Xert, Josep Meseguer-Carbó. A les 10.15 h arrancarà la primera taula de debat, “El futur dels pobles del Maestrat: cultura i comarca”, que moderarà el professor Jordi Marín Monfort, membre de la Coordinadora d’entitats del Maestrat i de l’associació Les 4 Denes d’Ares del Maestrat. Després d’un recés de vint minuts, a les 11:50 h s’iniciarà la segona taula de debat, “El futur dels pobles del Maestrat: economia i comarca”, que moderarà el tècnic de desenvolupament local Gustau Viol, tresorer de la Coordinadora i membre de l’Associació Tossal Gros de les Coves de Vinromà. En cadascuna de les taules de debat, el públic podrà participar en un torn de paraula obert.
Els agents culturals i els polítics: la gestió cultural necessària per al Maestrat
En la primera taula de debat, “El futur dels pobles del Maestrat: cultura i comarca”, intervindran Pau Fabregat Beltran (president de Maestrat Viu), Vicent Matamoros Sanz (director de la Revista Traiguera), Xavier Pallarés Badenes (Comissió Cultural de Persones Crítiques amb iniciativa d’Atzeneta del Maestrat) i José Manuel Segarra Doménech (president comarcal al Baix Maestrat de la Federació de societats musicals valencianes). Els representants dels diversos grups culturals donaran el peu als quatre representants polítics, cadascun dels quals d’una formació i d’una localitat diferent del Maestrat: Belén Bachero Traver (regidora a Vistabella del Maestrat i diputada a les Corts Valencianes, Compromís), Josep Barberà Sorlí (exregidor de Cultura de Benicarló, Esquerra Republicana del País Valencià), Mari Luz Monterde Puig (alcaldessa de Benassal, PP) i Ruth Sanz Monroig (diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, PSPV-PSOE). A més, també es comptarà en la primera taula de debat amb directora del Parc cultural de la Valltorta-Gassulla, Pilar Vidal Monferrer, que analitzarà la gestió del sector cultural des de l’òptica de l’administració pública.
Els empresaris i els polítics convidats: les sinèrgies comarcals indispensables
En la segona taula de debat, “El futur dels pobles del Maestrat: economia i comarca”, intervindran Losar Bretó Monfort (administradora de COELBE S.L., empresa de construccions elèctriques, de Benicarló), Guillermo Edo Barreda (director gerent de la Cooperativa Agrícola Benihort, de Benicarló), Juan Francisco Fuentes Cuartiella (president de Turistrat, cooperativa de desenvolupament del turisme rural del Maestrat), Jorge Marín Monferrer (gerent del restaurant Ca Felipo, de Benafigos), Fèlix Segarra Beltran (gerent de Cuinatur, empresa de menjadors escolars sostenibles, d’Albocàsser), Àngel Tena Beltran (gerent del celler Vins l’Estanquer, de Canet lo Roig). Els sis empresaris precediran cinc representants polítics, cadascun dels quals d’una formació i d’una localitat diferent del Maestrat: Anna Fibla Pauner (regidora de Cultura i de Desenvolupament Local, Totes i Tots Som Vinaròs-Podem), Benjamín Martí Esbrí (regidor de l’Ajuntament de Benicarló, C’s), Evaristo Martí Vilaró (alcalde de Rossell i director adjunt de l’Agència Valenciana Antidespoblament, PSPV-PSOE), Ivan Sánchez Cifre (alcalde Sant Jordi i president de la Mancomunitat Taula del Sénia, PP), Àlex Vilanova Pla (regidor de desenvolupament rural de la Jana, Compromís). A més, en l’eix de la transversalitat, també intervindrà en la segona taula de debat el sociòleg de la Universitat Jaume I i membre del Fòrum Nova Ruralitat, Artur Aparici Castillo. En acabar la taula de debat, i després de la intervenció del públic, els participants de les taules de debat conclouran les seues intervencions i tot seguit es farà l’acte de clausura de l’acte.
3a Trobada de danses del Maestrat: per la vesprada a partir de les 18 h actuaran 425 músics i balladors de vint localitats pels carrers del centre de la ciutat
A partir de les 18.00 h, el Grup de danses La Sotà de Benicarló, entitat organitzadora de la Trobada de danses del Maestrat, ha previst l’inici del recorregut circular en el qual participaran 425 musics i balladors de vint localitats: Albocàsser, Alcalà de Xivert, Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Catí, Cervera, les Coves de Vinromà, la Jana, Peníscola, Rossell, Santa Magdalena de Polpís, la Torre d’en Doménec, Tírig, Traiguera, Vilanova d’Alcolea, Vilar de Canes, Vinaròs, Vistabella del Maestrat i Xert. És la tercera edició de la trobada de danses en l’àmbit del Maestrat, i la de Benicarló consolida les edicions anterior: la de Xert (2017), que va comptar amb deu grups, i la de Càlig (2018), que va comptar amb quinze. L’objectiu, segons el president de la Coordinadora d’entitats del Maestrat, Casto Sorlí Moliner és “consolidar sinèrgies i esforços perquè la cohesió del Maestrat seguisca augmentant en benefici de la gent que vivim al territori”.