La restauració de la capella del Convent desvetlla un llegat de gran valor artístic
Els treballs de restauració de la capella del Convent de Sant Francesc han tret a la llum les pintures i esgrafiats que decoraven les capelles laterals, el cor, l'altar i les cúpules en els segles XVII i XVIII. El conjunt conforma un llegat de gran valor artístic que esdevindrà un nou espai per a usos culturals.
L'última fase de rehabilitació de la capella del Convent de Sant Francesc arriba ja a la fase final. Els treballs de restauració de les capelles interiors han descobert importants pintures murals i han permés determinar-ne l'advocació de cadascuna: capella de les Relíquies, capella de la Mare de Déu (possiblement dels Àngels), capella de Sant Pasqual Bailon i capella de Sant Francesc. Paral·lelament, l'equip de restauració ha començat també a treballar en la recuperació de la decoració del cor, una fase que no estava prevista inicialment i que s'ha decidit emprendre després de descobrir, arran d'unes cates, la presència d'elements decoratius de notable interès històric.
L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha visitat avui el recinte per a comprovar sobre el terreny l'evolució dels treballs i intercanviar impressions amb la coordinadora de l'equip de restauració i el director d'obres. Miralles ha explicat que «l'Ajuntament està molt satisfet amb l'evolució i el resultat dels treballs, que han tret a la llum un important llegat artístic que ja pertany a tots els benicarlandos». L'alcaldessa ha anunciat que «els treballs finalitzaran en un mes i mig» i ha detallat que «l'espai es dedicarà a usos culturals com conferències, espectacles de xicotet i mitjà format i concerts, ja que l'espai presenta una excel·lent acústica». «Amb la recuperació de la capella, Benicarló guanya un nou àmbit per a la cultura», ha recalcat.
La coordinadora de l'equip de restauradores, Pilar Martín, ha apuntat que «la millor manera de protegir el patrimoni és fer-lo visible», una reflexió que resumeix perfectament el treball que s'ha portat a terme a la capella, recoberta d'una capa de cendra grisosa abans de l'inici dels treballs. Incendis, repintats successius i la caiguda en desús de l'espai als anys 70 del segle passat, havien provocat que la capella es trobara en un estat lamentable i sense restes visibles de la decoració original. «No es veia res i ara podem llegar este patrimoni a les generacions futures», ha conclòs la restauradora.
La decoració dels espais i cúpules de la capella integra elements de diferents èpoques i estils, dels quals han aconseguit recuperar-se al voltant del 20%. Altres parts de les pintures han estat reconstruïdes a partir dels vestigis originals».
En els pròxims dies es portarà a terme la instal·lació de la il·luminació, que, en paraules del director de les obres, Pedro Flórez, «oferirà un efecte espectacular». Les capelles s'il·luminaran amb focus de diferents colors i amb llums orientades en diferents angles a partir de les línies de moltura que delimiten els murs i l'arranc de les cúpules. D'aquesta manera, la llum singularitzarà les arcades, les capelles i el cor d'una forma individualitzada.
La pavimentació del terra, de marbre gris de Santa Magdalena, i els sistema de climatització posaran fi als treballs de recuperació d'aquest espai emblemàtic del patrimoni històric i cultural de Benicarló que van començar ja fa 26 anys i que donaran per finalitzat el projecte integral de restauració de tot el Convent de Sant Francesc.