BENICARLÓ | MEDI AMBIENT

El reciclatge de residus orgànics registra a Benicarló una mitjana molt elevada de 27.500 quilos al mes

ELPERIODIC.COM - 16/07/2019

El percentatge d’impropis (material no sol·licitat) és d’un 1,16%, una xifra excepcionalment baixa si es compara amb el 15% que se sol donar en el reciclatge de matèria orgànica. La mitjana de quilos reciclats és molt elevada comparada amb els estàndards

Els 157 establiments de Benicarló que participen en la recollida selectiva de matèria orgànica han reciclat, des del passat mes d’octubre, una mitjana de 27.500 quilos al mes. Les dades mostren l’excel·lent acollida que ha tingut la campanya impulsada per la Regidoria de Medi Ambient i suposen un impuls molt importat per a implantar el reciclatge orgànic a Benicarló.

De fet, la informació que ha remés el Consorci de Residus a l’Ajuntament de Benicarló demostra que el reciclatge s’està fent de manera exhaustiva i escrupolosa, atés que la taxa d’impropis o matèria no sol·licitada és de només un 1,16%, quan les taxes d’impropis considerades com a bones estan al voltant del 15%.

D’altra banda, la mitjana mensual, de 27.500 quilos al mes, és també una xifra molt elevada que supera de llarg els estàndards en aquest tipus de reciclatge en poblacions similars a Benicarló. El mes que ha registrat més quilos de matèria orgànica reciclada ha estat el mes de març, amb 31.080 quilos.

157 establiments implicats

En la campanya hi participen 157 establiments de Benicarló, entre el sector hostaler, supermercats, grans superfícies d’alimentació, col·legis, carnisseries, fruiteries, peixateries, verduleries i també locals de venda de menjar per a emportar.

Amb aquesta iniciativa no només s’intenta conscienciar sobre la importància de la recollida selectiva de la matèria orgànica, sinó que també ha servit per a impulsar la producció de compost de qualitat procedent de matèria orgànica. Altres beneficis del reciclatge són també la la conversió de residus orgànics en recursos per a l’agricultura i jardineria, la reducció de males olors i lixiviats, la generació de nous llocs de treball en el sector mediambiental o la reducció de gasos nocius per al medi ambient.

Com funciona el reciclatge de matèria orgànica?

El funcionament és senzill. Els propietaris dels locals participants es comprometen a introduir en uns contenidors especials les restes orgàniques generades durant el dia. Una vegada el local ha tancat les portes, els responsables han de traure el contenidor al carrer per tal que els serveis de recollida el puguen buidar.

Els establiments que participen poden entrar en un programa de bonificació fiscal i ajuden a complir amb els objectius de la normativa europea, que obliga a què el 2020 el 50% dels residus municipals siguen reutilitzats o reciclats.