Ramon París serà la Persona Destacada en l’Àmbit Cultural 2022
L’editor i activista cultural ha destacat per la seua col·laboració en iniciatives compartides amb altres persones i entitats. La seua trajectòria abasta àmbits tan diferents com la lingüística, la toponímia, el disseny o l’excursionisme
El plenari del Consell Municipal de Cultura ha acordat proposar l’assessor lingüístic i editor Ramon París Peñaranda com a Persona Destacada en l’Àmbit Cultural 2022. Ramon París (Benicarló, 1959) és un activista convençut que ha mostrat sempre una sensibilitat especial amb el món de la cultura i ha col·laborat amb tot tipus d’iniciatives de foment i de recuperació de tradicions culturals.
També la natura i l’excursionisme han format part del seu catàleg de passions. Ja de ben jove va participar intensament en el Grup de Muntanyisme Amunt, una activitat que li va proporcionar valors d’estima per la natura, l’idioma, la cultura i la cooperació.
La seua vessant lingüística ha estat la més prolífica, primer com a professor de valencià per a personal funcionari i professorat, després com a tècnic d’assessorament lingüístic de la Generalitat Valenciana i també com a especialista en toponímia. De fet, va ser l’encarregat d’elaborar la toponímia dels termes municipals de Benicarló i Peníscola per als mapes de l’Institut Cartogràfic Valencià de la Generalitat.
La culminació de la seua trajectòria en l’àmbit de la lingüística va ser la creació, juntament amb el filòleg Miquel Àngel Pradilla, de l’editorial Onada Edicions, una iniciativa cultural que té com a objectiu la difusió del patrimoni de les nostres comarques i la promoció del seus autors. Un patrimoni entés en un sentit ampli: tant el natural, com el cultural (la història, l’arquitectura, la gastronomia, la creació literària, la il·lustració d’àlbums infantils, la fotografia, etc.)
Actualment, Onada ha publicat més de set-cents títols, amb col·leccions com les d’Àlbum Infantil Il·lustrat o Monografies que ell mateix dirigeix.
Com a editor i dissenyador ha obtingut diversos premis als millors llibres editats. Arquitectura gótica valenciana (Premi d’Arquitectura del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana 1999-2000) del qual és autor Arturo Zaragozà. La cuina de la gent de la mar, (Premi al Millor Llibre Editat en 2017), atorgat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, La cuina el Delta de l’Ebre (Best Mediterranean Cuisine Book, Premi Internacional Gourmand, Millor llibre de cuina Mediterrània Espanya-Catalunya) o La pastisseria i la cuina de la garrofa (Best Dessert Book, Premi Internacional Gourmand i Millor llibre de postres).
En la seua faceta com a activista cultural, Ramon París va fundar el 1982, juntament amb altres companys, l’Associació Cultural Alambor i va exercir-ne de cap de publicacions. Alguns anys després, el 1996, va encarregar a Jaume Rolíndez una obra que relatés el Nadal i posés en valor els elements patrimonials de Benicarló. Un encàrrec que va donar com a resultat la publicació de L’estel del Collet. Nadal a Benicarló. Fruit d’aquesta iniciativa, va sorgir el naixement de l’Asociació Cultural l’Estel del Collet, amb l’objectiu de representar l’obra i projectar els seus valors.
Paral·lelament, ha impulsat cooperativament projectes com els setmanaris Benicarló Crònica o La Veu de Benicarló i va crear, juntament amb altres companys, la Colla del Dolçainers de Benicarló.
La seua última aposta cultural ha estat impulsar la posada en valor dels actius patrimonials del Puig de la Nau a través de la recentment creada Germandat d’Abdó i Senén.
Actualment, és membre de diverses entitats, entre altres, de l’Associació Cultural Alambor, l’Associació l’Estel del Collet, del Centre d’Estudis del Maestrat, de la Coral Polifònica Benicarlanda, la Germandat d’Abdó i Senén, l’Associació de Chron-Colitis, o Acnur (l’Agència de l’ONU per als Refugiats).