El Mucbe inaugura una exposició sobre Dalí amb 32 obres mai exposades a la Comunitat Valenciana
La mostra té una vocació didàctica i inclou gravats dedicats al Don Quixot així com obres dedicades a parelles famoses de la història, com Cleopatra i Marc Antoni o Eva i Adam. L'exposició, que es podrà visitar fins al 23 de setembre, posiciona el Mucbe com un referent cultural de primer ordre.
Des d'avui i fins al 23 de setembre, el Mucbe acollirà l'exposició temporal «Salvador Dalí. Obra gràfica», una mostra de primer nivell que és la primera vegada que es pot visitar a la Comunitat Valenciana i que s'emmarca en un seguit d'exposicions que el museu benicarlando està dedicant en els últims mesos a noms consagrats del panorama artístic.
El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha reconegut que «el fet que el Mucbe siga oficialment un museu integrat dins de la Xarxa de Museus de la Generalitat ha estat un gran èxit, com hem pogut comprovar amb les últimes exposicions que ens han arribat». «Un èxit —ha remarcat el regidor— que no és només d'aquesta Regidoria, sinó de les diferents corporacions que hi han apostat anteriorment». «I és gràcies a això —ha dit Barberà— que a partir d'avui tenim l'honor de gaudir al Mucbe d'un dels representants artístics més internacionals dels Països Catalans».
L'exposició consta de 32 obres gràfiques que pertanyen majoritàriament a la dècada dels anys setanta i principis dels anys vuitanta i conté part d'una série de gravats concretament dedicada a la història de Don Quixot, un personatge que va fascinar l'artista català. Tant que durant la seua extensa trajectòria el va recrear en innumerables ocasions, en el seu aspecte extern i en els seus trets espirituals i de caràcter. Concretament, de la sèrie de Don Quixot, l'exposició inclou deu gravats realitzats l'any 1981 en els quals Dalí, inspirat en el personatge literari, mostra la seua visió més personal seguint la trama de l'obra mitjançant un relat gràfic.
També es poden veure gravats de la sèrie Les Amoreux (Els enamorats), on es representa tota una iconografia compositiva que s'alimenta dels elements representatius de l'erotisme dalinià. La sèrie se centra en la reproducció de parelles famoses de la història com Cleopatra i Marc Antoni o de la religió com Eva i Adam, i també fa referència al propi Dalí i la seua esposa Gala en una de les peces.
Antonella Montinaro, comissària d'aquesta mostra que procedeix de fons propis i també de col·leccions privades, ha destacat que «és un luxe poder exhibir aquesta exposició en un espai com el Mucbe» i ha insistit en el caràcter didàctic i divulgatiu de la mostra, de manera que la poden visitar tot tipus de públics. Montinaro ha definit Dalí com «una de les figures més rellevants de l'art espanyol del segle XX» i ha subratllat que «el més important és que els visitants no només aprenguen aspectes determinats sobre l'artista sinó que es puguen quedar amb el record del seu imaginari surrealista».