elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’OMS inclou Benicarló en el seu catàleg de bones pràctiques pel programa Viu-Actiu

L’OMS inclou Benicarló en el seu catàleg de bones pràctiques pel programa Viu-Actiu

    L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada del regidor d'Esports, Carlos Flos, la gerent de l'Hospital de Vinaròs, Ana Arizón, el coordinador del Centre de Salut de Benicarló, Javier Ballester, i el tècnic responsable de les intervencions, Jesús Beltrán, han compartit aquest matí la bona notícia sobre Viu Actiu, un programa de salut pioner a tota la Comunitat Valenciana que està implantat a Benicarló des de març de 2017 i que ha rebut recentment el reconeixement de l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AESPD), com a exemple de bones pràctiques al territori nacional.

    L'esmentada distinció inclou el programa Viu-Actiu dins de l'últim catàleg de bones pràctiques realitzat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). D'aquesta forma, el programa, en el qual ja han participat més de 300 persones, es consolida com un exemple d'intervenció en la promoció de la salut mitjançant l'activitat física des de l'àmbit sanitari. En concret, el programa s'inicia quan un pacient és derivat a un preparador físic que prescriu i adapta l'exercici físic adequat a les seues necessitats. El preparador físic fa un seguiment de l'evolució de l'usuari i ho trasllada periòdicament al metge.

    Xaro Miralles ha manifestat el seu orgull per l'obtenció d'aquests reconeixements i ha constatat que «el format del programa ja ha sigut replicat per altres poblacions com Marines, Bugarra, Alpuente, la Mancomunitat Alto Turia, Llíria, Bugarra i fins i tot València». Miralles també ha anunciat que «l'Ajuntament de Benicarló continuarà donant suport a aquest programa i fins i tot farem el possible per ampliar-lo».

    El regidor d'Esports, per la seua banda, ha destacat que «aquest programa ha permès crear i consolidar un model de col·laboració entre l'administració sanitària autonòmica i l'administració esportiva local, compartint els recursos humans de cadascuna per a la promoció de la salut».

    Un fet que també ha destacat la gerent de l'Hospital, Ana Arizón, que ha esmentat la importància d'aquest programa com a mitjà de prevenció d'altres malalties i ha recordat que «el fet que haja sigut reconegut dins del catàleg de bones pràctiques de l'OMS és degut a què l'exercici físic té evidència científica en la millora de la salut dels pacients».

    Javier Ballester, coordinador mèdic del Centre d'Atenció Primaria de Benicarló, ha comentat que «encara que els resultats d'aquestes accions s'aniran veient a llarg termini, cal mencionar que els usuaris ens estan manifestant la seua satisfacció per la iniciativa posada en marxa». Un aspecte en el qual també ha incidit Jesús Beltrán, encarregat de les intervencions, que ha constatat que la majoria de participants «acusen un quadre de sedentarisme associat a alguna malaltia crònica com poden ser diabetis tipus II, sobrepès, factors de risc cardiovascular i patologies múscul-esquelètiques, entre d'altres». Altres dades significants són el fet que el 70% del total d'usuaris són dones.

    Aquesta primera avançada de dades permet també avaluar la capacitat que tenen els usuaris d'adaptar-se a la realització d'activitat física regular supervisada per professionals de l'activitat física, ja que més del 80% dels participants derivats pels professionals sanitaris continuen participant al programa.

    Al reconeixement de l'OMS i de l'AESPD, s'afegeix el fet que l'Ajuntament de Benicarló està incorporat des d'aquest 2018 a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, a l'Estratègia de Promoció de la Salut del Sistema Nacional Sanitari i a la Xarxa Salut de la Comunitat Valenciana.

    Aquí podeu consultar el document oficial publicat per l'OMS i aquí el fullet informatiu del programa V-ACTIU.

    Pujar