El Catàleg d'Arbres Monumentals incorpora 95 noves oliveres mil·lenaris a la província de Castelló
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha anunciat a Benicarló que el Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana incorpora 95 oliveres mil·lenaris entre els 202 nous exemplars identificats recentment a la província de Castelló.
Elena Cebrián ha clausurat el VI Congrés d'Oliveres Mil·lenaris, celebrat a Benicarló, i ha participat en l'entrega de premis als propietaris d'estos arbres singulars. "Estem orgullosos de portar hui al nostre xicotet territori a la celebració del Dia Mundial de l'Olivera", ha assenyalat, en referència a l'efemèrides internacional que aquest dimecres figura en el calendari.
La consellera ha reafirmat el seu comprosimo en la protecció d'estos arbres i ha reconegut la labor que la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i els 27 municipis de Castelló, Teruel i Tarragona que la formen, realitza per a la defensa i promoció de més de 4.000 oliveres l'edat de la qual supera els 1.000 anys. "Un exemple de col·laboració de territoris que va molt més enllà de les fronteres administratives"
El Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars s'ha actualitzat amb 623 nous exemplars, passant de 880 a 1.503, dels que 95 corresponen a Olea Europea a la província de Castelló. Per municipis, 58 d'estes oliveres es troben en La Jana, i la resta a l'Alcora, Almedíjar, Altura, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Borriana, Borriol, Càlig, Canet lo Roig, Castelló de la Plana, Llucena, Onda, Peníscola, Sant Jordi, Sant Mateu, Segorbe, Suera, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés i Vinaròs.
La consellera ha agraït la col·laboració dels ajuntaments en l'actualització del document amb la classificació que realitzen dels arbres d'interés local, la participació dels agents mediambientals pel seu treball de localització i defensa d'estos exemplars, així com al personal de la conselleria.
Així mateix, Cebrián ha destacat que estos arbres formen part del patrimoni natural de la Comunitat Valenciana i del món, continuen produint oli de gran qualitat, que es comercialitza amb la Marca de Garantia "Oli Farga Mil.lenària", i suposen una oportunitat afegida per al desenvolupament rural. "No es tracta només de de productes de qualitat, sinó que compten amb el valor afegit de la història, tradició o paisatge", ha destacat, "i que esperem que beneficien als que els mantenen i protegixen el nostre patrimoni, que són els agricultors".
Elena Cebrián també ha assenyalat que la Comunitat Valenciana, a més de l'oli, compta amb una gran diversitat de productes, com la carxofa, de la que a Benicarló hi ha un Consell Regulador de Denominació d'Origen, i que a causa de la seua ubicació es podrien buscar sinergies entre ambdós productes per a potenciar la difusió dels seus valors entre els consumidors. Ha recordat que des de la conselleria es mantenen les ajudes als cultius de carxofa amb DO Benicarló, de la qual, només en quatre poblacions, Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs, es comercialitzen una mitjana de 800 tones d'esta DOP.