BENICARLÓ | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Benicarló viurà la Setmana de la Ciència més àmplia i diversa

ELPERIODIC.COM - 16/04/2024

Les ponències tractaran temes com la cosmologia computacional, la intel·ligència artificial, la nanomedicina o la ciència aplicada a l’esport

Benicarló es prepara per a viure una de les edicions més riques i diverses de la Setmana de la Ciència, que convertirà durant una setmana la ciutat en un espai de reflexió i coneixement de les qüestions científiques més actuals.

Així ho han constatat l’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, el regidor d’Educació, Carlos Delshorts, el president de l’Associació Benicarlanda d’Amics de la Ciència i la Salut (Abacs), Àngel Alberich, i el tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Rafa Sánchez.

Els quatre han coincidit a assenyalar la «gran potencialitat de la programació d’aquesta edició [la número 12] i han destacat el nivell i prestigi de tots els ponents», amb especial èmfasi en les tres científiques benicarlandes que participen enguany: Mariona Giner Mascarell, investigadora en cosmologia computacional i alumna de doble grau de Física i Matemàtiques a la Universitat de Richmond;  Maria Lluch Senar, biotecnòloga i especialista en biologia sintètica; i Núria Herrera Marín, graduada en Matemàtiques i investigadora en l’àmbit de la bioestadística.

«Elles són el millor exemple del talent que estem exportant des de Benicarló», ha dit l’alcalde, que s’ha mostrat convençut de la necessitat de continuar apostant per la Setmana de la Ciència com un «aparador del coneixement que compta ja amb un segell de prestigi dins dels circuits de divulgació científica».

Un programa de luxe

Les xarrades començaran dimarts 14 amb el professor del CEU Cardenal Herrera de València i Castelló Álvaro Juesas, que parlarà sobre l’exercici físic i els seus efectes sobre el nostre cos.

Dimecres serà el torn de la cosmologia computacional, amb la investigadora benicarlanda Mariona Giner, alumna de doble grau de Física i Matemàtiques a la Universitat de Richmond, que parlarà sobre el Big Bang i el futur del nostre univers.

Dijous 16 parlarà Rosa Porcel, llicenciada en Ciències Biològiques i doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Granada, sobre les plantes i la seua influència en la història.

Divendres 17 serà el torn d’Emilio Soria, catedràtic de la Universitat de València, que abordarà la intel·ligència artificial i els avanços que es produeixen en l’actualitat.

El dissabte, el catedràtic i professor de la Universitat politècnica de València especialista en investigació biomèdica Ramón Martínez Máñez, parlarà sobre la nanociència aplicada a la medicina.

Les ponències les tancaran diumenge la llicenciada en Biotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona Maria Lluch Senar amb una xarrada sobre bacteris sintètics i Núria Herrera Marín, graduada en Matemàtiques per la Universitat de València, que parlarà sobre les matemàtiques, més concretament sobre la seua relació amb la medicina.

També diumenge, l’alumnat de l’IES Joan Coromines exposarà els seus projectes científics coordinats pel professor David Garcia.

I durant tota la setmana, com cada any, l’alumnat de primària i secundària dels centres educatius de Benicarló presentaran els seus particulars experiments científics al Mercat de Benicarló