BENICARLÓ | FESTES

Benicarló commemora els 500 anys de la concessió del títol de Vila

ELPERIODIC.COM - 11/10/2023

S’han programat conferències, recreacions històriques i nombroses activitats didàctiques i divulgatives que permetran conéixer millor la història de Benicarló

El 20 d’octubre de 1523 es compliran 500 anys de la concessió del títol de Vila de Benicarló. És per això que, des de la Regidoria de Cultura, s’ha organitzat una àmplia programació commemorativa que inclou conferències, recreacions històriques, desfilades i fins i tot la representació de l’entrega del títol de Vila.

L’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, acompanyat de la regidora de Cultura, María Teresa Pellicer, i l’historiador Javier Hernández han presentat la programació, que es concentrarà els dies 20, 21 i 22 d’octubre i que té una doble vessant divulgativa i didàctica.

L’alcalde ha recordat que «la data del 20 d’octubre de 1523 va significar un canvi important per a Benicarló pel fet que, amb el títol de Vila, se li van concedir a la ciutat tots els privilegis que aquest fet implicava, entre ells, el de poder celebrar una fira anual 7 dies abans i després de la festivitat de Sant Bartomeu».

«500 anys després —ha dit l’alcalde— commemorarem aquesta data i, a més, tindrem l’oportunitat de conéixer el context històric que va envoltar aquest moment i el motiu que va portar el rei a atorgar el títol a Benicarló».

La programació és oberta i està adreçada a tots els públics, amb l’objectiu que grans i menuts puguen gaudir i conèixer una mica més la història de Benicarló.

El context històric

L’estiu de 1520 van esclatar a la ciutat de València les Germanies, una rebel·lió contra el rei Carles I. els promotors, principalment menestrals, demandaven prendre el control del govern municipal per a posar fi als abusos de l’oligarquia dirigent. La revolta va calar al Maestrat de la mà d’un dels seus capitostos, Guillem Castellví, àlies Sorolla, oriünd de Sant Mateu.

Va ser a Benicarló on, al març de 1521, la rebel·lió va aconseguir el seu moment culminant al Maestrat. Diferents banderes dels agermanats van assetjar la població, perquè allí es refugiaven les autoritats del territori, els cavallers de l’Orde de Montesa.

Cinc-cents anys després, es commemoren aquests episodis transcendentals de la història valenciana que, en part, expliquen que finalment Benicarló rebera del rei el títol de Vila, atés que va romandre fidel al monarca.

MÉS FOTOS