BENICARLÓ | CULTURA I ESPECTACLES

Benicarló acull la primera edició de Sincròniques

ELPERIODIC.COM - 09/08/2018

Fins al proper diumenge 12 d'agost, Benicarló serà la seu de les primeres Jornades Sincròniques, una iniciativa dels reconeguts dolçainers Pau Puig i Laia Puig que ha comptat amb la col·laboració de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicarló i de l'Ajuntament de Benicarló. Les jornades giraran al voltant de la dolçaina i el tabal i integraran des de tallers de tècnica instrumental, d'interpretació, de manipulació o de respiració fins a xarrades sobre la dolçaina i la tradició o sobre les noves tecnologies aplicades a l'estudi de la dolçaina.

Tot, de la mà de destacats professors i instrumentistes, com ara Jordi Reig, Antonio Sánchez, Eduard Navarro, Saül Gómez o els mateixos Pau Puig i Laia Puig.

El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha destacat que «és un orgull que aquestes jornades es facen a Benicarló» i ha subratllat el caràcter integrador dels tallers, en el sentit que «el País Valencià és un país molt desvertebrat, també en la música, i Sincròniques ajudarà a intercanviar i compartir experiències de nord a sud que contribuiran a conéixer altres maneres de fer i de posar en valor la música tradicional». En aquest sentit, el president de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicarló, Álvaro Pla, ha remarcat la necessitat d'organitzar aquestes jornades «per tal de dinamitzar el món de la dolçaina».

Les jornades culminaran diumenge amb un concert a la plaça de Sant Bartomeu que serà el resultat dels assajos que cada tarde faran tots els alumnes de les Jornades Sincròniques. Pau Puig ha explicat que «el valor d'aquest concert rau en l'esforç d'ajuntar dolçainers i tabaleters que no es coneixen, alguns amb nivells molt elementals i altres amb nivells molt elevats, però tots amb moltes ganes d'aprendre».

Homenatge popular a Carles Santos

Previ al concert, tindrà lloc una cercavila que constituirà un homenatge popular i col·laboratiu al músic i compositor Carles Santos, que va integrar la dolçaina i els instruments tradicionals en algunes de les seues obres més conegudes. L'escriptora Alicia Coscollano, que ha col·laborat en l'organització d'aquest acte, ha explicat que «hi participaran dolçainers i tabaleters de tot el País Valencià, bandes de música de Benicarló i la Sénia, gegants i capgrossos de Càlig, Benicarló, Amposta i Alcanar, la Muixeranga de Vinaròs i l'alumnat de les Jornades Sincròniques». «Serà un homenatge amb molt de respecte i emoció—ha afegit Coscollano— a un dels pocs músics de nivell internacional que ha inclòs la dolçaina en l'àmbit de la música clàssica i contemporània».

Per al regidor de Cultura, «aquest serà un homenatge no només de Benicarló, sinó de la resta de comarques del nostre voltant. Vindran músics de banda i banda del riu Sénia que, al final, és allò que tant li agradava fer a Carles Santos». «En definitiva —ha dit Barberà—, gaudirem recordant Santos i recordant que els valencians tenim una cultura popular que no per ser popular és menys cultura».

La cercavila sortirà a les 19.00 hores del Port i recorrerà els carrers d'Hernan Cortés i de Sant Joan fins arribar a la plaça Sant Bartomeu.

Els membres de la taula, en la veu del dolçainer Pau Puig, han tingut unes paraules de reconeixement i d'agraïment per a la figura de Ximo Albiol, mort recentment, fundador de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicarló, que va dedicar la seua vida a la recuperació de la dolçaina.

MÉS FOTOS