Castellano

Benetússer rescata la memòria local amb el projecte ‘Fàbriques del km²’

Benetússer rescata la memòria local amb el projecte ‘Fàbriques del km²’
  • La Regidoria de Patrimoni posa en marxa una iniciativa que busca valorar el passat industrial de la població a través dels relats i els records dels veïns i les veïnes del municipi

MÉS FOTOS
Benetússer rescata la memòria local amb el projecte ‘Fàbriques del km²’ - (foto 2)

L’Ajuntament de Benetússer, a través de la seua àrea de Patrimoni, continua treballant per valorar el seu passat industrial a través del projecte ‘Fàbriques del km2’, una iniciativa que té com a font informativa principal la memòria dels veïns i veïnes de la població. Així, el consistori busca rescatar una part de la història local fortament vinculada a l’activitat industrial de Benetússer prèvia a la implantació del Pla general d’ordenació urbana de 1989, que va prohibir el desenvolupament de l’activitat industrial dins del terme urbà i va treure les diferents indústries als polígons dels voltants. «Amb aquest projecte, traurem a la llum el passat recent d’un Benetússer vinculat a l’activitat industrial posant l’accent tant en els espais productius com en les històries de vida quotidiana i familiar als quals s’associen i que, encara, actualment, ens identifiquen com a poble», destaca la regidora d’Hisenda i Patrimoni, Reme Navarro Alapont.

El projecte ‘Fàbriques del km²’ compta amb dues grans vessants. D’una banda, té per objectiu apropar el públic local a tots els relats que conformen les històries de fàbriques, tallers i molins d’un Benetússer que va ser centre de producció industrial d’una importància internacional, així com les històries de vida dels avantpassats de la població. D’altra banda, prendran protagonisme una sèrie de relats i memòries orals en primera persona que es vinculen al desenvolupament del treball fabril del segle xx a través de les pràctiques artístiques contemporànies i de contingut virtual.

Aquesta iniciativa de valorar el patrimoni va començar abans de la crisi sanitària però, a causa de les circumstàncies, va haver d’aturar-se fins fa uns mesos, quan la millora de la situació va permetre’n la reactivació. Així, a poc a poc, es van reprendre els processos de recerca, així com l’anàlisi de materials i fotografies, records i relats, que van permetre donar forma a un projecte que, a partir d’aquest moment, començarà a plasmar-se a través del compte d’Instagram “Fàbriques del Km2”. D’aquesta manera, volem donar a conéixer al públic l’evolució del projecte a través d’imatges i gràfiques que ajuden a crear un canal de comunicació que fomente la participació ciutadana.

Pujar