Bankia transforma el seu model de treball i potència la col·laboració entre empleats amb Microsoft Teams
Bankia, la quarta entitat del sector financer espanyol, accelera el seu pla de transformació digital i aposta per Microsoft 365, un salt a una tecnologia que els permet estar en línia amb els seus objectius i metes de manera àgil i eficaç. Aquest canvi de cultura corporativa fa possible l'acompliment de la feina de casa quotidianes sense lligams i potència la comunicació entre empleats, sense importar en quin lloc desenvolupen la seua activitat.
En aquest context, Microsoft 365 actua com a peça angular, proporcionant un servei de correu tradicional, accés a la documentació empresarial i eines que habiliten nous paradigmes de treball, com Microsoft Teams. I és que, amb una xarxa de 2.275 oficines d'atenció al client per tot el territori espanyol, els empleats de Bankia requereixen solucions per a poder optimitzar els seus processos i alinear la seua comunicació, a més de fer un pas al capdavant en una indústria on el que realment importa són els clients. El pla de transformació ha comptat amb l'actualització generalitzada dels equips de l'entitat a Windows 10 i amb la instal·lació de les eines de productivitat de Microsoft 365. Així, s'ha unificat el parc de dispositius, facilitant la seua gestió des del punt de vista de TU i posant a la disposició de tots els treballadors d'una plataforma de treball homogènia.
A partir d'ací, Bankia va començar per expandir aquesta nova manera de treballar en aquells departaments amb més pes en la participació de projectes transversals del banc, aconseguint al final estendre l'ús de *Teams a un gran nombre d'àrees. D'aquesta forma, la col·laboració física es va convertir en digital sota la premissa del propi banc “Així de fàcil”, obtenint major dinamisme i fluïdesa. Una vegada superada l'operativa dels seus Serveis Centrals, el banc va enfocar els seus esforços a aplicar la tecnologia de Microsoft en la seua xarxa d'oficines, amb la finalitat de salvaguardar als seus empleats que estan en primera línia amb els clients i poder donar un millor servei. Actualment, són 22.000 usuaris els que utilitzen el correu en el núvol i més de 15.650 professionals els que col·laboren a través de Teams.
La seguretat com a eix vertebrador
Actualment, un dels reptes per a les companyies, i especialment en sectors crítics com el bancari, és triar proveïdors tecnològics que garantisquen un núvol segur i preparat per al compliment regulador allà on desenvolupen la seua activitat. En aquest sentit, encara que Microsoft no és una empresa nínxol de seguretat, la seua aproximació en aquest camp és holística i sempre està integrada com a servei horitzontal en els seus productes i serveis.
“Estem molt satisfets amb l'acord aconseguit amb Microsoft perquè ens ha permés posar a la disposició dels nostres professionals un conjunt d'eines molt útils en el seu dia a dia. Ens prenem la seguretat com la base fonamental de les nostres operacions i les solucions de Microsoft ens donen una confiança que ens facilita la labor de control i securización de la nostra activitat”, afirma Alejandro Ruiz-Oriol, director de Gestió d'Infraestructures del Lloc de treball de Bankia.
L'adopció de Microsoft 365 i el núvol de la companyia, permet a Bankia comptar amb una protecció de 360 graus, centrada en quatre grans aspectes: gestió d'identitats i autenticació, detecció proactiva i avançada d'amenaces, protecció de la dada i monitoratge unificat. D'aquesta manera, la plataforma utilitzada per Bankia es beneficia de l'anticipació que permet una extensa xarxa de seguretat mundial que analitza més de 8.000 milions de senyals diaris amb ajuda d'Intel·ligència Artificial i d'un núvol que compleix un ampli ventall de normes internacionals tan exigents com el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), la norma ISO 27001, HIPAA, FedRAMP, SOC 1 i SOC 2, així com normes específiques de cada país, com és el cas de la certificació de conformitat amb el Nivell Alt de l'Esquema Nacional de Seguretat (ENS) a Espanya.
Un procés d'integració fàcil i eficaç
Internament, Bankia va dur a terme tres iniciatives formatives perquè el procés de migració fóra el més senzill i pràctic possible. D'una banda, l'organització va realitzar sessions específiques amb col·lectius influents del banc, de tal forma que foren ells els que lideraren la nova cultura de treball i que, a poc a poc, els empleats es conscienciaren de la seua utilitat. D'altra banda, el banc va disposar d'un CAU Tècnic (Centre d'Atenció a Usuaris) perquè responguera davant els empleats sobre qualsevol dubte del funcionament de la plataforma, la qual cosa els va assegurar una transició sense interrupcions en la seua core de negoci. I, finalment, també es van preparar vídeos de casos d'ús concrets que resolien els principals dubtes, evitant traure a tots els usuaris dels seus llocs de treball per a haver d'aprendre a utilitzar els nous recursos.
D'aquesta manera, Bankia ha simplificat els seus processos en comptar amb un espai on tindre tota la informació, evitant cerques de versions de documents o devessalls de correus innecessaris, gràcies a l'ús de Teams. En altres paraules, en utilitzar una plataforma única de comunicació i col·laboració, els usuaris impedeixen que hi haja fugides d'informació i que es puguen compartir dades sensibles de clients de forma no segura.
“El resultat del projecte d'implantació de les eines de Microsoft en el nostre dia a dia millora la comunicació entre els nostres empleats, redunda en el servei al client i posa de manifest la capacitat d'adaptació del banc a les noves tecnologies i a les noves maneres de treballar, fent visible una vegada més que en Bankia ‘ho fem possible”, conclou Ignacio Garcia, director de Processos de Gestió i Suport de Bankia.