elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Avelino Corma en l'olimp de la química: el moncofino rep el Guardó Honorífic a l'Excel·lència Científica

Avelino Corma en l'olimp de la química: el moncofino rep el Guardó Honorífic a l'Excel·lència Científica
  • L'investigador ha rebut, de mans dels col·legis d'enginyers químics d'Espanya, un reconeixement a tota la seua trajectòria

MÉS FOTOS
Avelino Corma en l'olimp de la química: el moncofino rep el Guardó Honorífic a l'Excel·lència Científica - (foto 2)

El químic valencià Avelino Corma va rebre el dissabte 2 de març, en la I Edició dels Premis nacionals als Treballs de Fi de Màster en Enginyeria Química, el guardó honorífic a tota una trajectòria dedicada a la investigació de mans del Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana (COIQCV) i del Col·legi Oficial de Professionals en Enginyeria Química de Castella-la Manxa (COPIQCLM). En la seua intervenció, va destacar que “estem vivint la quarta revolució industrial, la que anomenen la revolució digital, i el desafiament important és que hem de canviar el paradigma. En estos moments ja no és important solament generar tecnologia, sinó que hem de generar tecnologia i una manera de viure sostenible”.

Acompanyat de companys i companyes de totes les universitats on s'impartix Enginyeria Química a Espanya i de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ UPV-CSIC), que ell mateix dirigix del qual és fundador, va destacar el nivell dels treballs presentats pels universitaris recentment llicenciats i premiats en esta edició, “perquè en un moment de canvi de valors, ells han demostrat que la perseverança és fonamental” i els va agrair que hagen ensenyat als seus companys “la importància de la termodinàmica. Primera llei, cal ficar energia per a traure energia. Segona llei, quan convertixes una forma d'energia en una altra, sempre perds. Per tant, si vols el 100% has de ficar el 120%”.

Avelino Corma, que va insistir en l'afirmació “sí que es pot, que ningú us diga que no”, va resumir alguns dels èxits reeixits pels enginyers químics a Espanya i en el món. I va explicar que un dels grans reptes actuals té a veure amb la denominada “química sostenible” i la “descarbonització”. “Però per a això necessitarem carboni per a fer molècules que tinguen carboni” va asseverar. I per a això “caldrà acudir a les úniques fonts on tenim carboni renovable, en el CO₂ atmosfèric o a través de plantes quan elles ho assimilen”.

Va continuar explicant que ja fa més de més de 20 anys que els enginyers químics publiquen treballs sobre la transformació de biomassa en productes químics, “però ningú ens va parar atenció”. Corma compte que “en Cepsa van creure que era possible, i van fer un primer pas i llicenciem amb ells una primera patent, que es continua desenvolupant, per a convertir la biomassa en combustibles i en productes químics”. Una línia de treball en la qual es continua avançant hui dia i que permetrà grans avanços en la sostenibilitat i el camí cap a la reducció de la contaminació i la millora de l'ecosistema mundial.

Corma va rebre el premi honorífic de mans de la presidenta del COIQCV, Beatriz Ferreira, i del Degà del COPIQCLM, Jesús Manuel García. Ferreira va destacar que l'enginyeria química “està a tot arreu en el nostre dia a dia, des de la producció d'aliments fins al subministrament d'energia”. I va resumir el que considera els nous desafiaments de sector: “el canvi climàtic, l'escassetat de recursos i la necessitat d'energies netes. I és ací on l'enginyeria química juga un paper crucial”.

Per part seua, García va destacar que els enginyers químics, “estem cridats a contribuir a solucionar els reptes que afrontem com a societat”. Va lamentar la “discriminació que patixen per part de les administracions, que fan que hui dia les nostres competències no siguen prou valorades i l'accés a la funció pública siga complicat”.

A l'acte de lliurament dels I Premis Nacionals Avelino Corma també van assistir el Director General de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, i el Subdirector de Polítiques Mediambientals de Presidència del Govern, Eloy Sanz. Blanco va assegurar que els enginyers químics “poden comptar amb nosaltres per a donar suport a les seues iniciatives i posar en valor al sector”. Explique que estes iniciatives exercixen un paper fonamental en la societat “en aspectes tan importants per al nostre desenvolupament com la implantació de noves fonts d'energia o la generació de nous materials”.

Eloy Sanz, que compta en el seu currículum amb un doctorat en Enginyeria Química, va donar suport a l'afirmació que “ningú us diga que alguna cosa no és possible”. Va contar que en els seus anys universitaris “alguns dels grans directius d'unes certes empreses em deien a mi personalment que no era possible aconseguir algunes metes sobre les energies renovables”. I va detallar que l'any 2018 “estàvem instal·lant a Espanya 400 MW d'energies renovables. Però de 2018 a 2023 s'han instal·lat 27.000 MW”.

“Europa ha multiplicat per dos les seues instal·lacions en els últims cinc anys. Però Espanya ho ha multiplicat per cinc. Som la primera gran economia de la Unió Europea, que aconseguix alimentar la seua electricitat més d'un 50% de font renovables”, va confirmar el responsable de Polítiques Ambientals del Govern.

Premis

El COIQCV i el COPIQCLM van entregar, en una gala en el Ves-los e Vents, cinc premis a les categories: Química Verda, Economia Circular i Bioeconomía; Energies Renovables i Transició energètica; Aplicacions ambientals en Enginyeria Química; Nous Materials i Catàlisis, Petroleoquímica i Optimització de processos industrials. A més, es van atorgar dos distincions especials.

La gala va comptar amb la presència i la participació de ponents d'empreses patrocinadores de la talla del Cepsa, Saica group, SPB, Repsol, PowerCo, Caixa Popular, Grup Zaragozá, Caixa d'Enginyers, Meins Consulting i Genia Bionenergy.

Pujar